USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 4 2 6 0 (+860)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Керівницю апарату Харківської ОВА підозрюють у заволодінні понад 15 млн гривень при закупівлі продуктів для гуманітарних потреб

Врешті-решт продукцію ОВА поставили та фактично відшкодували завдану шкоду
НАБУ і САП викрили оборудку із
НАБУ і САП викрили оборудку із "гуманітаркою" у Харківській ОВА
Джерело: НАБУ

Правоохоронці викрили заволодіння 15,2 млн гривень при закупівлі Харківською обласною військовою адміністрацією харчових продуктів для гуманітарних потреб. Про це повідомляє Національне антикорупційне бюро України.

За даними слідства, у березні 2022 року керівниця апарату Харківської ОВА та директорка приватного товариства уклали тристоронній договір між Харківською ОВА, АТ "Укрзалізниця" та згаданим ТОВ на постачання продовольчих товарів. Вказана продукція купувалася за державною програмою для безоплатної роздачі населенню в прифронтових областях та на деокупованих територіях.

"Надалі посадовиця Харківської ОВА у змові зі службовими особами ТОВ підробила документи про нібито отримання 235 тонн продукції від постачальника, що стало підставою для перерахування на його рахунки "Укрзалізницею" понад 15 млн гривень. Втім, оплачену продукцію так і не поставили", – розповіли в НАБУ.

Там додали, що у грудні 2022 року учасники схеми дізнались про наявність у Нацбюро кримінального провадження щодо їх діяльності.

"З метою уникнути викриття злочину посадовиця Харківської ОВА вирішує замаскувати невидачу продуктів населенню фактом їх відповідального зберігання. Врешті-решт продукцію ОВА поставили та фактично відшкодували завдану шкоду", – зазначили в НАБУ.

У відомстві розповіли, що серед підозрюваних:

  • керівниця апарату Харківської ОВА;
  • директорка ТОВ та її заступник;
  • директор регіонального управління ТОВ.

Кваліфікація: ч. 5 ст. 191 КК (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 1 ст. 366 КК України (складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення офіційних документів).

Додамо

Станом на кінець листопада 2023 року Нацполіція розслідувала 876 кримінальних проваджень за незаконні дії з гуманітарною допомогою. Про підозру повідомили 176 особам.

Читайте також:
Нардепа від Нардепа від "Слуги народу" Андрія Клочка підозрюють у незаконному збагаченні на 11 млн гривень
Міністра викрили на заволодінні державною землею. Оновлено Міністра викрили на заволодінні державною землею. Оновлено
НАБУ оголосило в розшук колишнього нардепа Руслана Демчака НАБУ оголосило в розшук колишнього нардепа Руслана Демчака
Колишнього заступника секретаря РНБО Гладковського, який закупив машини для ЗСУ за збільшеними цінами, оголосили в розшук Колишнього заступника секретаря РНБО Гладковського, який закупив машини для ЗСУ за збільшеними цінами, оголосили в розшук