USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Мінфін не знає, де брати гроші на продовження мобілізації

Україна виснажила внутрішній потенціал для фінансування військових потреб
Сергій Марченко
Міністр фінансів України Сергій Марченко
Джерело: відкриті джерела

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що його відомство очікує пропозицій від Міноборони та Генерального штабу щодо покриття витрат на додаткову мобілізацію. Про це він сказав у YouTube-проєкті Business Breakfeast.

"Я б дав можливість Генштабу разом із Міноборони знайти підходи в цьому питанні та запропонувати рішення, як бачать оптимізацію видатків. Тому що я вже декілька разів вказував, що ми виснажили наш внутрішній потенціал для фінансування військових потреб і штучно, умовно кажучи, збільшити суму – не вийде так", – пояснив Марченко.

Глава Мінфіну зазначив, що його відомство очікує на інформацію щодо масштабів мобілізації та термінів, а також необхідних витрат.

Він вважає, що озвучені раніше обсяги фінансування в 500 млрд гривень у випадку призову 500 тисяч осіб є доволі коректними.

Водночас Марченко наголосив, що є багато факторів, які впливають на ці розрахунки, зокрема це терміни мобілізації та демобілізації, а також забезпечення підрозділів.

"Ми не виключаємо, що нам доведеться шукати додаткові внутрішні джерела фінансування", – додав міністр.

Законопроєкт про мобілізацію

Новий законопроєкт про мобілізацію та військовий облік зареєстрували у Верховній Раді пізно ввечері 25 грудня. Тепер його мають розглянути в комітетах, а потім проголосувати у двох читаннях. Детальніше ми розписали тут.

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний дав пресконференцію, на якій роз’яснив законопроєкт.

Адвокатка в ефірі UWN зазначила, що новий законопроєкт передбачає порушення конституційних прав громадян України.

Forbes із посиланням на одного з депутатів зі "Слуги народу" повідомив, що документ ще можуть відправити на доопрацювання.

Читайте також:
Про євреїв та релігію на війні, Про євреїв та релігію на війні, "ждунів" та "капеланські" реформи. Розмова з першим рабином в ЗСУ Давидом Мільманом
МЗС відновлює консульські послуги для військовозобовʼязаних чоловіків за кордоном МЗС відновлює консульські послуги для військовозобовʼязаних чоловіків за кордоном
Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink
Зеленський схвалив мобілізацію засуджених Зеленський схвалив мобілізацію засуджених