USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Мазурашу: Білоруські та російські спортсмени не повинні брати участь у змаганнях, поки РФ не припинить війну

Натомість, зазначає нардеп, росіяни та білоруси могли б брати участь в Олімпійських іграх за умови, що РФ припинить війну та терор мирного населення
Олімпіада у Парижі

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Однією з головних спортивних тем для дискусій з початку 2023-го є можливість окремих спортсменів із РФ та Білорусі взяти участь у літніх Олімпійських іграх 2024 року, які відбудуться в Парижі. Українська сторона переконана: білоруські та російські спортсмени не повинні брати участь в змаганнях, поки РФ не припинить війну. Таку точку зору в ефірі UWN висловив народний депутат України від фракції "Слуга народу", член комітету Верховної Ради України з питань молоді та спорту Григорій Мазурашу.

"Наскільки я знаю позицію нашого комітету, позицію Міністерства молоді і спорту, то ми не допускаємо поки що думки про те, що в Олімпійських іграх 2024 року можуть брати участь російські та білоруські спортсмени, без того щоб Росія припинила агресію (вивела війська, припинила тероризувати нашу країну ракетами та іншими ударами). Тобто, в принципі, росіяни і білоруси могли б спокійно брати участь в Олімпійських іграх, якщо країна-агресор припинить тероризувати Україну і світ", – зазначає нардеп.

Мазурашу переконаний, що зараз зарано говорити про те, чи могли б українці змагатися на Олімпіаді разом із РФ чи Білорусією, оскільки українська сторона наразі вживає всіляких заходів, аби учасників з країн-терористів не допустили до змагань.

"Нещодавно, наприклад, звернення стосувалося того, щоб наші партнери приймали рішення про невидавання віз російським та білоруським спортсменом для того, щоб вони не могли брати участь у міжнародних змаганнях. Тобто це теж один з елементів боротьби", – додав він.

Що говорили раніше?

Нагадаємо, 13 квітня на сайті Міністерства молоді та спорту України був опублікований наказ, який обмежував участь у змаганнях представників національних збірних України з олімпійських, неолімпійським та паралімпійських видів спорту. 

Через повернення спортсменів із Росії та Білорусі на міжнародні змагання збірна України була змушена пропустити низку стартів у різних видах спорту, серед яких чемпіонат світу з дзюдо, а також світова першість з тхеквондо. При цьому українські фехтувальники беруть участь в чемпіонаті Європи – у тих видах зброї, у яких не заявлені спортсмени з Росії.

Проте 27 червня стало відомо, що українські спортсмени зможуть узяти участь у змаганнях, на яких будуть присутні атлети з Росії та Білорусі, якщо ті виступатимуть у нейтральному статусі.

А що з Олімпійськими іграми?

Літні Олімпійські ігри-2024 розпочнуться у Парижі 26 липня наступного року, а завершаться 11 серпня.

Запрошення до національних олімпійських комітетів буде розіслано 26 липня, за рік до початку Олімпіади. До участі в Іграх запрошено 203 НОК. Росію та Білорусь не запросили через санкції, які МОК запровадив проти них через повномасштабну агресію проти України. Ігри може пропустити й Гватемала, членство якої у МОК тимчасово призупинено.  

Втім, в МОК наголосили, що остаточне рішення щодо участі росіян та білорусів у Олімпіаді буде ухвалено пізніше. Наразі президент організації Томас Бах просуває ініціативу з участі росіян та білорусів в Іграх в Парижі у нейтральному статусі. 

Читайте також:
Медіапроєкт Ukraine World News та Sport&Business Club запускають токшоу Sport Business Time Медіапроєкт Ukraine World News та Sport&Business Club запускають токшоу Sport Business Time
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Наздоганяти втрачене: 16 травня відбудеться перша конференція зі спортивного маркетингу SBC Summit Ukraine Наздоганяти втрачене: 16 травня відбудеться перша конференція зі спортивного маркетингу SBC Summit Ukraine
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти