USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Мазурашу: Білоруські та російські спортсмени не повинні брати участь у змаганнях, поки РФ не припинить війну

Натомість, зазначає нардеп, росіяни та білоруси могли б брати участь в Олімпійських іграх за умови, що РФ припинить війну та терор мирного населення
Олімпіада у Парижі

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Однією з головних спортивних тем для дискусій з початку 2023-го є можливість окремих спортсменів із РФ та Білорусі взяти участь у літніх Олімпійських іграх 2024 року, які відбудуться в Парижі. Українська сторона переконана: білоруські та російські спортсмени не повинні брати участь в змаганнях, поки РФ не припинить війну. Таку точку зору в ефірі UWN висловив народний депутат України від фракції "Слуга народу", член комітету Верховної Ради України з питань молоді та спорту Григорій Мазурашу.

"Наскільки я знаю позицію нашого комітету, позицію Міністерства молоді і спорту, то ми не допускаємо поки що думки про те, що в Олімпійських іграх 2024 року можуть брати участь російські та білоруські спортсмени, без того щоб Росія припинила агресію (вивела війська, припинила тероризувати нашу країну ракетами та іншими ударами). Тобто, в принципі, росіяни і білоруси могли б спокійно брати участь в Олімпійських іграх, якщо країна-агресор припинить тероризувати Україну і світ", – зазначає нардеп.

Мазурашу переконаний, що зараз зарано говорити про те, чи могли б українці змагатися на Олімпіаді разом із РФ чи Білорусією, оскільки українська сторона наразі вживає всіляких заходів, аби учасників з країн-терористів не допустили до змагань.

"Нещодавно, наприклад, звернення стосувалося того, щоб наші партнери приймали рішення про невидавання віз російським та білоруським спортсменом для того, щоб вони не могли брати участь у міжнародних змаганнях. Тобто це теж один з елементів боротьби", – додав він.

Що говорили раніше?

Нагадаємо, 13 квітня на сайті Міністерства молоді та спорту України був опублікований наказ, який обмежував участь у змаганнях представників національних збірних України з олімпійських, неолімпійським та паралімпійських видів спорту. 

Через повернення спортсменів із Росії та Білорусі на міжнародні змагання збірна України була змушена пропустити низку стартів у різних видах спорту, серед яких чемпіонат світу з дзюдо, а також світова першість з тхеквондо. При цьому українські фехтувальники беруть участь в чемпіонаті Європи – у тих видах зброї, у яких не заявлені спортсмени з Росії.

Проте 27 червня стало відомо, що українські спортсмени зможуть узяти участь у змаганнях, на яких будуть присутні атлети з Росії та Білорусі, якщо ті виступатимуть у нейтральному статусі.

А що з Олімпійськими іграми?

Літні Олімпійські ігри-2024 розпочнуться у Парижі 26 липня наступного року, а завершаться 11 серпня.

Запрошення до національних олімпійських комітетів буде розіслано 26 липня, за рік до початку Олімпіади. До участі в Іграх запрошено 203 НОК. Росію та Білорусь не запросили через санкції, які МОК запровадив проти них через повномасштабну агресію проти України. Ігри може пропустити й Гватемала, членство якої у МОК тимчасово призупинено.  

Втім, в МОК наголосили, що остаточне рішення щодо участі росіян та білорусів у Олімпіаді буде ухвалено пізніше. Наразі президент організації Томас Бах просуває ініціативу з участі росіян та білорусів в Іграх в Парижі у нейтральному статусі. 

Читайте також:
У Парижі стартувала Олімпіада. Церемонію вперше провели на воді. Заворожуючі фото У Парижі стартувала Олімпіада. Церемонію вперше провели на воді. Заворожуючі фото
Агентурна група ФСБ готувала підпали торгових центрів на території ЄС Агентурна група ФСБ готувала підпали торгових центрів на території ЄС
Наступні зимові Олімпійські ігри відбудуться в Альпах Наступні зимові Олімпійські ігри відбудуться в Альпах
Олімпіада-2024. Короткий гід по головній спортивній події року Олімпіада-2024. Короткий гід по головній спортивній події року