USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Мальдіви після Китаю стали найбільшим постачальником мікросхем до Росії

Поставками у РФ займаються 14 мальдівських компаній
мікросхема Нідерланди
Джерело: відкриті джерела

Мальдіви стали другою країною після Китаю, яка допомагає Росії отримувати мікросхеми. Про це пише видання Nikkei Asia, посилаючись на російські митні дані, отримані від індійської фірми Export Genius.

Як Мальдіви допомагають Росії обходити санкції

За даними видання, за рік після початку війни в Україні Мальдіви експортували в Росію близько 400 тис. американських напівпровідників на суму 53,6 млн доларів.

Згідно із митними записами, які проаналізували журналісти, поставки були вартістю понад 50 тис. доларів кожна. Загалом Мальдіви були другим після Китаю, включаючи Гонконг, за обсягом такого імпорту в рік після 24 лютого.

Новини за темою: Китай зменшить експорт матеріалів для виробництва мікросхем, - Reuters

"Мальдіви були другими після Китаю, включаючи Гонконг, за обсягом такого експорту за рік після вторгнення Росії в Україну. Записи за рік до вторгнення, що охоплюють транзакції такої ж мінімальної вартості, не свідчать про відсутність таких поставок мікросхем з Мальдів до Росії", – йдеться у публікації.

При цьому експортний обсяг мікросхем до країни-агресорки складає близько 20% від загального експорту Мальдівських островів у 2021 році, який за оцінками ООН, становив 280 млн доларів.

Новини за темою: Нова Зеландія ввела нові санкції проти Росії та Білорусі

Видання зазначає, що усього таких компаній, що експортують напівпровідники у РФ на Мальдівах 14.  Причому жодна з них фізично там не базується. Зокрема Mykines Corp, яка відправила до РФ чипів на 40 млн доларів, зареєстрована у Лондоні.

Представники судноплавних компаній на умовах анонімності заявляють, що мікросхеми поставити із США до РФ можна без проблем. Для цього просто необхідно вказати одержувачем мальдівську торгову чи експедиторську компанію.

Новини за темою: ЄС вчергове продовжив санкції проти РФ за вторгнення в Україну

Нагадаємо, ми писали, що Євросоюз вимушений відправляти товари у Казахстан, Киргизстан та Вірменію через територію Росії. Вони санкційні і йдуть через РФ транзитом. Однак більша частина з них "загадково зникають" по дорозі.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням