USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Санкційні товари ЄС на понад 1 млрд доларів зникли під час транзиту через Росію, – FT

Це товари, які йдуть у Казахстан, Киргизстан та Вірменію
Євросоюз

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Євросоюз вимушений відправляти товари у Казахстан, Киргизстан та Вірменію через територію Росії. Більша частина з них – санкційні і йдуть через РФ транзитом. Однак більша частина з них "загадково зникають" по дорозі, пише Financial Times.

Скільки товарів зникло в Росії

Так, після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну ЄС відправив у ці три країни товарів на суму 2 млрд доларів. В результаті половина з них на суму понад 1 млрд доларів безслідно зникли під час транзиту через територію Росії.

На думку європейських експертів, санкційні товари, що зникли, можуть бути використані у військових чи розвідувальних цілях.

Як це вдалося

Журналісти пишуть, що Росія оминула широкомасштабні обмеження з боку посередників, агентів або постачальників, вказавши фальшиві пункти призначення у митних деклараціях Євросоюзу. Цей метод допоміг Москві зберегти доступ до найважливіших європейських продуктів, включаючи компоненти літаків, оптичне обладнання та газові турбіни.

Санкції ЄС – не надійні

Європейський Союз у лютому 2023 року заборонив транзит товарів подвійного призначення через Росію. Однак деякі країни – члени ЄС не впевнені, що такі санкції дієві, оскільки рівень контрабанди зростає.

До прикладу, за 13 місяців – до початку вторгнення РФ в Україну, Литва повідомила про відправку до Казахстану статистично відстежуваних товарів подвійного призначення на суму 28 млн доларів. Казахстан же заявив, що отримав товарів лише на 9 млн доларів.

Через 13 місяців після початку вторгнення Литва відправила до Казахстану товарів на 84 млн доларів. Казахстанці ж у відповідь повідомили, що отримали товарів усього на 11 млн доларів.

Саме тому Литва наполягає на жорсткіших обмеженнях на ширший спектр товарів подвійного призначення та "чутливих" товарів, зокрема передових технологій та авіаційних запчастин. Керівництво країни також розглядає можливість заборони відправлення санкційних товарів до Білорусі, побоюючись, що вони зрештою опиняться в Росії.

Новини за темою: План "Криваві діаманти": Як світ хоче зупинити торгівлю Росії дорогоцінним камінням

"Ми готові зробити національні кроки, щоб гарантувати, що чутливі технології не з'являться на полі бою", – заявив міністр закордонних справ Литви Ґабріелюс Ландсберґіс.

Естонія також підтримала повну заборону транзиту товарів, що вивозяться з ЄС, у тому числі щодо "чутливих" товарів.

Віцеканцлер естонського МЗС з юридичних та консульських питань Ерка Кодар вважає, що легше запровадити повну заборону на транзит.

"Питання у тому, чи краще повна заборона на транзит з гуманітарними винятками. Легше запровадити повну заборону, ніж відкритий список, який продовжує зростати", – зазначив він.

Що говорять у Казахстані

Цікаво, що загалом за рік після початку війни в Україні розрив між статистикою ЄС та Казахстану означає: між ними пропало товарів на суму 2,9 млрд доларів. У 2021 році ця цифра сягала 450 млн доларів.

Водночас в уряді Казахстану заявили, що вживають заходи для того, щоб зменшити рівень реекспорту в Росію.

"В принципі, ми як уряд не приєднуємося до санкцій, але робимо все можливе, щоб захистити нашу економіку від їхніх ненавмисних ланцюгових наслідків. Це означає, що ми вживаємо заходів для недопущення використання нашої території для обходу цих санкцій. І ми підтримуємо регулярний та відвертий діалог із нашими партнерами з цього приводу", – заявив високопоставлений казахстанський чиновник.

Читайте також:
Повторює Повторює "сирійську тактику": Росія вбила понад 90 медиків, поліцейських і рятувальників під час повторних ударів по Україні
Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW
США готують найбільший пакет військової допомоги Україні на 6 мільярдів доларів, – ЗМІ США готують найбільший пакет військової допомоги Україні на 6 мільярдів доларів, – ЗМІ
Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026-му або 2027 році, – The Economist Україна, ймовірно, зможе піти у серйозний контрнаступ у 2026-му або 2027 році, – The Economist