USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 9 1 0 8 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Має бути гарантована демобілізація військових: В "Батьківщині" пояснили, чому відмовились голосувати за скандальний закон про мобілізацію

Однією з головних причин стало вилучення владою з документа норми про гарантовану демобілізацію військових через 36 місяців служби під час війни,
Юлія Тимошенко
Фото Прядко Денис / Уніан
Джерело: Уніан

Однією з головних причин, через яку фракція "Батьківщина" Юлії Тимошенко не голосувала за скандальний законопроєкт про мобілізацію стало вилучення владою з документу норми про гарантовану демобілізацію військових через 36 місяців служби під час війни, а також відсутність чітких норм щодо ротацій та відпусток. Про це повідомляє пресслужба партії.

Там зауважують, що команда Юлії Тимошенко ультимативно наполягала на збереженні в законопроєкті обіцяної Валерієм Залужним норми, згідно із якою кожен військовослужбовець отримував право на демобілізацію після трьох років служби, а також обов’язкову ротацію через 60 днів перебування на передовій. Але ці вимоги не були враховані владою.

Цей факт загально і вплинув на рішення фракції НЕ голосувати за скандальний варіант закону про мобілізацію.

"Ми не могли і не мали права голосувати за такий законопроєкт. Нам потрібне якісне і сильне військо, здатне захистити Україну. Цей законопроєкт такого війська не створює. І цей закон навряд чи наблизить перемогу України", – вважає Юлія Тимошенко.

Боротися за країну всі мають в рівних умовах

Варто нагадати, що раніше в ефірі UWN голова партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко зауважувала, що треба, щоб вся країна бачила, що всі в однакових умовах борються за Україну, що всі в однакових умовах жертовність свою віддають за Україну.

"Мотивація – це коли ти бачиш, що ти на фронті віддаєш життя, а про тебе дбають і що немає корупції на самому високому рівні. Тобто мусить бути мотивація (для воїнів, – ред.), дуже сильна психологічна, моральна, духовна мотивація, а потім що стосується фінансової мотивації. Сьогодні доплачують за участь у боях на передовій плюс 100 тисяч гривень, то заплатіть 200 тисяч гривень, заплатіть більше, але запропонуйте такий варіант для тих, хто вже півтори року і більше служить, нехай вони просто відчують, що Україна оцінює їх жертовність, їх працю, їх боротьбу", – заявила вона.

Тобто кожен мусить чітко розуміти правила, підтримку всіх типів і рівнів і відчувати, що ця країна віддає все для того, щоб наші герої і героїні боролися, додала депутатка.

Закон про мобілізацію

11 квітня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про мобілізацію. Втім, не була врахована тільки правка про демобілізацію.

Закон має набути чинності через місяць після публікації. 

Читайте також:
Вилучення транспорту, нові умови для відстрочки та консульських послуг: Закон про мобілізацію набув чинності Вилучення транспорту, нові умови для відстрочки та консульських послуг: Закон про мобілізацію набув чинності
В Україні затвердили нову форму військового квитка В Україні затвердили нову форму військового квитка
МЗС відновлює консульські послуги для військовозобовʼязаних чоловіків за кордоном МЗС відновлює консульські послуги для військовозобовʼязаних чоловіків за кордоном
Зеленський схвалив мобілізацію засуджених Зеленський схвалив мобілізацію засуджених