USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Листопад 2023 року став шостим місяцем поспіль, у якому встановлено тепловий рекорд

Науковці дослідили, що листопад-2023 був найспекотнішим за всю історію спостережень
Листопад
Джерело: відкриті джерела

У листопаді Земля шостий місяць поспіль встановила новий рекорд спеки. Загалом осінь цього року також стала рекордно спекотною. Про це повідомило Європейське кліматичне агентство, передає Associated Press.

Листопад-2023 був на 1,75 градуса за Цельсієм (3,15 градуса за Фаренгейтом) теплішим, ніж в доіндустріальні часи, зазначила Служба зміни клімату Європейського космічного агентства Copernicus. Земля шостий місяць поспіль встановлює новий рекорд зі спеки.

"Останні пів року були справді приголомшливими. У вчених закінчуються прикметники, щоб описати це", – сказала заступниця директора Служби ЄС зі зміни клімату Copernicus Саманта Берджесс.

Вчені стверджують, що є дві рушійні сили, що обумовлюють шість рекордно спекотних місяців поспіль. Однією з них є зміна клімату, спричинена людством внаслідок спалювання вугілля, нафти та газу. А ще – природний цикл Ель-Ніньйо та Ла-Нінья, схожий на стрибки вгору чи вниз.

Світ зараз перебуває у стані потужного Ель-Ніньйо, який є тимчасовим потеплінням у частинах центральної зони Тихого океану, що змінює погоду в усьому світі. Це збільшує глобальну температуру, яка вже й так підскочила через зміну клімату.

Новини за темою: Доведеться перемальовувати карти. Вчені прогнозують глобальні кліматичні зміни до 2100 року

Зміна клімату

Зміна клімату означає коливання глобальних температур та погодних явищ, що виникає з часом. Клімату властиво змінюватися, однак зараз зміна клімату відбувається внаслідок глобального потепління, яке переважно викликане діяльністю людини, через яку змінюється склад атмосфери.

Коли для виробництва енергії спалюють викопні види палива чи розчищають землі для сільського господарства, виділяється CO2, парниковий газ. Екосистеми моря і суші можуть утримувати цей газ, але коли виділяється більше CO2, ніж вони здатні утримати, це призводить до поступового підвищення температур.

Зміна клімату може впливати на суспільство, економіку та екосистеми. Вона може призводити до екстремальних погодних явищ, втрати біорізноманіття, підвищеного ризику для здоров'я та вимушеного переселення людей.

Заходи пом'якшення наслідків спрямовані на зниження викидів парникових газів, такі як перехід до відновлюваних джерел енергії, наприклад, сонячної, та зменшення обсягу спалюваного викопного палива. Заходи адаптації спрямовані на управління ризиками наслідків зміни клімату, наприклад, створення стійкої інфраструктури.

Заходи з пом'якшення наслідків та адаптації можуть бути прийняті на національному, міжнародному рівні, але деякі зміни можливі на індивідуальному рівні. Сюди може належати використання громадського транспорту чи зміна споживчих звичок. Але цього недостатньо, щоб знизити всі ризики зміни клімату, тому настільки важливо, щоб уряди брали на себе зобов'язання та приймали відповідні регуляторні акти.

Нагадаємо, зміна клімату може спровокувати гігантські смертельні цунамі у Південному океані. Стихії можуть бути спричинені підводними зсувами ґрунту в Антарктиді. Науковці виявили, що під час попередніх періодів глобального потепління – 3 мільйони та 15 мільйонів років тому – в Антарктиді утворювалися та сповзали осадові шари гірських порід. Саме вони були причиною величезних хвиль цунамі, які досягали берегів Південної Америки, Нової Зеландії та Південно-Східної Азії.

Теги: погода
Читайте також:
Погода у травні цього року буде теплішою, ніж зазвичай, – Погода у травні цього року буде теплішою, ніж зазвичай, – "Укргідрометцентр"
До України знову прийшов пил із Сахари До України знову прийшов пил із Сахари
На Україну насувається циклон із Скандинавії: Очікуються похолодання та опади, у деяких областях можливий мокрий сніг На Україну насувається циклон із Скандинавії: Очікуються похолодання та опади, у деяких областях можливий мокрий сніг
Пил із Сахари покрив частину України. Синоптики пояснили, яку це становить загрозу і чому його не слід плутати з пиловою бурею Пил із Сахари покрив частину України. Синоптики пояснили, яку це становить загрозу і чому його не слід плутати з пиловою бурею