USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Китай таємно надсилає до Росії військове обладнання, – Politico

Об'єми китайського експорту товарів подвійного призначення до РФ під час війни підтверджується даними митниці
китай обладняння для рф
Джерело: Politico

Китай продовжує поставляти Росії нелетальне, але корисне у військовому сенсі обладнання, що матиме істотний вплив на хід російсько-української війни, повідомляє Politico.

Пекін за 17 місяців війни постачав, зокрема, бронежилети, тепловізійні оптичні приціли та дрони для окупантів. Разом з тим імпорт України різко скоротився.

Про яке обладнання йдеться 

Тільки у 2023 році Росія імпортувала китайських БПЛА на понад 100 мільйонів доларів – у 30 разів більше, ніж Україна. На 69% збільшився російський імпорт китайської кераміки – компонент, який використовують у бронежилетах, в той час як експорт в Україну скоротився на 61%.

Серед китайських компаній, помічених в поставках росіянам спорядження, є Shanghai H Win. Щоправда, адміністрація не змогла журналістам виразно пояснити, як сталося, що їхні товари опинилися у росіян.

Журналісти вивчили її документи і прийшли до висновків, що закупівлі сотні тисяч бронежилетів і касок проводила російська фірма-"одноденка" "Сільва", зареєстрована в Сибіру. Крім того, у закупівлях у Shanghai H Win тепловізорів на 11 мільйонів доларів брала участь компанія "Ріка".

Новини за темою: ЄС вчергове продовжив санкції проти РФ за вторгнення в Україну

"Легіттелеком" з Москви фігурувала у закупівлі 100 тисяч касок і стільки ж форми у Deekon Shanghai, а ростовська "Позитрон", заснована тільки в березні 2021 року, в листопаді і грудні 2022-го імпортувала "шоломи для страйкболу", "різну кераміку" та інші товари (в тому числі дрони DJI Mavic 2 Enterprise Advanced і Mini 2) на суму понад 60 мільйонів доларів від китайської фірми Beijing KRNatural.

Крім того, нагадують автори матеріалу, через Китай йде потік технологій, які можуть включати в себе компоненти, вироблені на Заході, що можуть мати пряме військове застосування. Дослідники Київської школи економіки виявили, що понад 60% імпортних найважливіших компонентів російської зброї, знайденої на полі бою, були вироблені американськими компаніями.

Новини за темою: Зеленський затвердив нові санкції РНБО. Хто є у списку

Експерти погоджуються, що реакцію європейської громадськості у вигляді вторинних санкцій проти пособників війни можуть викликати хіба що прямі поставки зброї та військової техніки.

Раніше 

Китайська державна компанія Poly Technologies у 2022 році щонайменше двічі здійснювала постачання в Росію великих партій бездимного пороху для виробництва патронів.

Барнаульський патронний завод у РФ отримав із Китаю порох, якого достатньо для виробництва щонайменше 80 млн патронів.

Постачання було здійснено державною компанією Poly Technologies, щодо якої США раніше ввели санкції за поширення ракетних технологій і надання підтримки Ірану.

Ці дані "знову порушують питання про роль Китаю в підтримці Росії, яка веде загарбницьку війну в Україні".

Читайте також:
Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб
Кулеба пояснив, чому Китай не прийме ні українську ні російську сторону Кулеба пояснив, чому Китай не прийме ні українську ні російську сторону
Росія виготовляє по 50 стратегічних ракет Х-101 щомісяця Росія виготовляє по 50 стратегічних ракет Х-101 щомісяця
Агентурна група ФСБ готувала підпали торгових центрів на території ЄС Агентурна група ФСБ готувала підпали торгових центрів на території ЄС