USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Китай погодився взяти участь у саміті по мирній формулі України

Пекін готовий співпрацювати щодо цього питання
Китай Україна
Джерело: відкриті джерела

Пекін погодився відправити свою делегацію на саміт по "формулі миру" України, який відбудеться 5–6 серпня у Джидді (Саудівська Аравія). Відповідне повідомлення опубліковане на сайті МЗС Китаю.

"На запрошення Королівства Саудівська Аравія спеціальний представник уряду Китаю з питань Євразії Лі Хуей відвідає Джидду для участі в зустрічі з українського питання. Китай готовий співпрацювати з міжнародним співтовариством, щоб продовжувати відігравати конструктивну роль у пошуку політичного врегулювання кризи в Україні", – поінформували у відомстві.

Чому це важливо для України

Раніше Пекін доволі прохолодно ставився до української "формули миру", оскільки мав тісні економічні зв'язки з РФ. 

Однак зараз Китай змінює свою позицію. Пекін починає все більше відчувати наслідки війни в Україні.

"Остання крапля" – це зрив Росією "зернової угоди". Адже, за офіційними даними, саме Китай є одним з найбільших споживачів українського зерна. 

До того ж, за даними журналістів, "повстання" лідера ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина змусило задуматися Пекін щодо непохитності та авторитету влади президента РФ Володимира Путіна.

Тож у Пекіні почали погоджуватися на розгляд української "формули миру" для врегулювання війни. 

Саміт у Саудівській Аравії

Саудівська Аравія хоче провести переговори щодо миру в Україні. Захід відбудеться 5–6 серпня у Джидді.

На зустрічі будуть присутні наша країна, західні держави, Індія та Бразилія та ще 30 країн. Участь у заході вже підтвердили Велика Британія, Південна Африка, Польща та інші країни ЄС. Очікується, що до них долучиться і представник США Джейк Салліван. 

Запрошення також отримали представники Індонезії, Єгипту, Мексики, Чилі та Замбії.

Росію на ці переговори не запросили.

Головна мета майбутніх переговорів – зміцнення міжнародної підтримки вимог України щодо встановлення миру. На цій зустрічі будуть спроби заручитися підтримкою мирного плану України з боку тих держав, які ще досі нейтральні щодо цього.

Зазначимо, перші такі переговори відбулися у Копенгагені 26 червня цього року. Тоді, за даними видання, у країн були розбіжності у поглядах щодо мирного плану, який представив президент України Володимир Зеленський. І зрештою, більшість держав заявили, що готові продовжувати переговори, однак не підпишуть мирний план України.

Нагадаємо, у середині лютого у Німеччині відбулася 59-та Мюнхенська конференція з питань безпеки. Ключовою темою триденної конференції стала підтримка країн – членів НАТО України у протистоянні з Росією.

Читайте також:
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров