USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Китай погодився взяти участь у саміті по мирній формулі України

Пекін готовий співпрацювати щодо цього питання
Китай Україна
Джерело: відкриті джерела

Пекін погодився відправити свою делегацію на саміт по "формулі миру" України, який відбудеться 5–6 серпня у Джидді (Саудівська Аравія). Відповідне повідомлення опубліковане на сайті МЗС Китаю.

"На запрошення Королівства Саудівська Аравія спеціальний представник уряду Китаю з питань Євразії Лі Хуей відвідає Джидду для участі в зустрічі з українського питання. Китай готовий співпрацювати з міжнародним співтовариством, щоб продовжувати відігравати конструктивну роль у пошуку політичного врегулювання кризи в Україні", – поінформували у відомстві.

Чому це важливо для України

Раніше Пекін доволі прохолодно ставився до української "формули миру", оскільки мав тісні економічні зв'язки з РФ. 

Однак зараз Китай змінює свою позицію. Пекін починає все більше відчувати наслідки війни в Україні.

"Остання крапля" – це зрив Росією "зернової угоди". Адже, за офіційними даними, саме Китай є одним з найбільших споживачів українського зерна. 

До того ж, за даними журналістів, "повстання" лідера ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина змусило задуматися Пекін щодо непохитності та авторитету влади президента РФ Володимира Путіна.

Тож у Пекіні почали погоджуватися на розгляд української "формули миру" для врегулювання війни. 

Саміт у Саудівській Аравії

Саудівська Аравія хоче провести переговори щодо миру в Україні. Захід відбудеться 5–6 серпня у Джидді.

На зустрічі будуть присутні наша країна, західні держави, Індія та Бразилія та ще 30 країн. Участь у заході вже підтвердили Велика Британія, Південна Африка, Польща та інші країни ЄС. Очікується, що до них долучиться і представник США Джейк Салліван. 

Запрошення також отримали представники Індонезії, Єгипту, Мексики, Чилі та Замбії.

Росію на ці переговори не запросили.

Головна мета майбутніх переговорів – зміцнення міжнародної підтримки вимог України щодо встановлення миру. На цій зустрічі будуть спроби заручитися підтримкою мирного плану України з боку тих держав, які ще досі нейтральні щодо цього.

Зазначимо, перші такі переговори відбулися у Копенгагені 26 червня цього року. Тоді, за даними видання, у країн були розбіжності у поглядах щодо мирного плану, який представив президент України Володимир Зеленський. І зрештою, більшість держав заявили, що готові продовжувати переговори, однак не підпишуть мирний план України.

Нагадаємо, у середині лютого у Німеччині відбулася 59-та Мюнхенська конференція з питань безпеки. Ключовою темою триденної конференції стала підтримка країн – членів НАТО України у протистоянні з Росією.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону
Росія допомогла КНДР відновити економіку Росія допомогла КНДР відновити економіку