USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Китай передає Росії дані геопросторової розвідки, - Bloomberg

Супутникові зображення надаються для військових цілей
Китай Росія
Джерело: відкриті джерела

США попередили союзників, що Китай посилив свою підтримку Російської Федерації, включно з наданням даних геопросторової розвідки. Про це пише Bloomberg з посиланням на джерела.

На тлі ознак продовження військової інтеграції між двома країнами Китай надав Росії супутникові зображення для військових цілей, а також мікроелектроніку і верстати для виробництва танків. Підтримка Китаю також включає оптику, паливо, яке буде використовуватися в ракетах, і розширення космічного співробітництва.

"Пекін намагався показати себе переважно нейтральним перед обличчям повномасштабного вторгнення Росії в Україну, що триває вже третій рік, але він встановив глибокий альянс із Москвою в рамках того, що Сі Цзіньпін і Володимир Путін назвали "безмежною" дружбою напередодні зимових Олімпійських ігор 2022 року в Пекіні", - йдеться в матеріалі.

Новини за темою: ЄС планує вперше запровадити санкції проти китайських компаній за допомогу Росії, – ЗМІ

Видання зазначає, що торгівля між двома країнами досягла рекордних 240 мільярдів доларів у 2023 році. При цьому сусід Росії став постачальником усього - від одягу до автомобілів, після відтоку західних виробників і численних раундів санкцій. Водночас РФ збільшила експорт таких товарів, як вугілля і нафта, до Китаю.

"Підтримка Китаєм Росії поглибилася в останні місяці... Ці занепокоєння виникають, оскільки Україна стикається з критичною нестачею артилерії, а її союзники невпинно намагаються допомогти Києву", - повідомляє Bloomberg.

Тим часом Росія змогла збільшити своє внутрішнє виробництво зброї, продовжує імпорт ключових компонентів через мережу третіх країн і отримує снаряди та іншу зброю від таких країн, як Північна Корея та Іран.

При цьому поки немає ознак того, що Китай допомагає путінській армії безпосередньо озброєнням.

Китайська допомога Росії

Раніше інші джерела повідомляли, що Росія імпортує японські і тайські компоненти для зброї і бойових машин через білоруську компанію, зареєстровану в Китаї.

Крім того, китайський експорт до Росії різко зріс торік, особливо в частині екскаваторів та іншої техніки, які використовуються окупантами для риття траншей і укріплення на окупованих територіях України.

Однак поставки "специфічних" товарів до Росії були і 2022 року, коли китайська державна компанія Poly Technologies щонайменше двічі відправляла в Росію великі партії бездимного пороху для виробництва патронів.

Читайте також:
Окупанти атакують Україну дронами з пінопласту та фанери Окупанти атакують Україну дронами з пінопласту та фанери
У Парижі стартувала Олімпіада. Церемонію вперше провели на воді. Заворожуючі фото У Парижі стартувала Олімпіада. Церемонію вперше провели на воді. Заворожуючі фото
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
Завдали майже 12 млн грн збитків державному енерговиробнику: Підозри отримали троє експосадовців Завдали майже 12 млн грн збитків державному енерговиробнику: Підозри отримали троє експосадовців