USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Київський ТЦК списав понад два десятки офіцерів запасу: Як так сталося, з'ясовували журналісти-розслідувачі

Журналісти поспілкувалися з чотирма офіцерами, прізвища яких фігурують у переліку
списані офіцери
Списані офіцери
Джерело: Слідство. Інфо

Кілька місяців тому журналісти "Слідства.Інфо" на умовах анонімності отримали від джерел результати перевірки Військовою службою правопорядку (ВСП) одного столичного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). У документі йдеться, що понад два десятки офіцерів запасу вже під час повномасштабної війни списали з військового обліку з порушеннями.

Журналісти поспілкувалися з чотирма офіцерами, прізвища яких фігурують у переліку, та виявили, що принаймні один із них вже не в Україні. А також запитали про перевірку у самому військкоматі.

"У наданому джерелами документі йдеться, що у Печерському військкоматі протягом 2022–2023 років безпідставно списали з військового обліку щонайменше 24 офіцери запасу. Тепер вже непридатні до військової служби чоловіки мали звання від молодшого лейтенанта до майора", – кажуть розслідувачі.

Зокрема, ВСП називає безпідставним списання офіцерів запасу через порушення у самій процедурі, а також відсутність в їхніх особових справах важливого документа – свідоцтва про хворобу.

"Виявлене перевіркою ВСП кваліфікували як кримінальне правопорушення за частиною "Недбале ставлення до військової служби", – йдеться у відповіді на запит журналістів від Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіону.

У прокуратурі також заявили, що подібну перевірку провели не лише в Печерському, а й в Голосіївському військкоматі. Там теж виявили порушення і відкрили кримінальне провадження за тією ж статтею. В обох випадках досудове розслідування проводить Державне бюро розслідувань.

Новини за темою: Звільнення строковиків, зміни для громадян з інвалідністю та повістки тим, хто за кордоном: Рада підтримала законопроєкт про мобілізацію

Списані офіцери

Разом з тим у документі, наданому джерелами, були лише прізвища та ініціали 24-х списаних з військового обліку офіцерів. Журналісти "Слідства.Інфо" припустили, що усі вони зареєстровані у Печерському районі, та відпрацювали десятки комбінацій, перш ніж вдалося ідентифікувати та поговорити із принаймні чотирма офіцерами.

"Це лейтенанти Джуринський Олег Олександрович та Шойхеденко Олександр Валерійович, старший лейтенант Тараканов Дмитро Геннадійович та молодший лейтенант Бабков Данило Сергійович. Розслідувачі шукали цих людей, аби запитати: "Як їхнє прізвище могло потрапити до переліку списаних з військового обліку офіцерів?" – вказано в дослідженні.

Олег Джуринський разом зі своїм братом Віталієм та його сином Олександром володіють умовною групою компаній Vidi. Це сімейний автобізнес, або як вказано на їхньому офіційному сайті, – автодинастія. Про їхній успіх пише Forbs, вони відвідують благодійні події і планують розбудувати чи вже відкривають нові приміщення компанії в Одесі та Києві.

"Є ж, мабуть, комісія, і вона знає, що їм треба. Правильно? А якщо мені було сказано щось робити, то я робив. Ніякого підступу не шукайте, будь-ласка, в цьому. Тому що, як би його тут немає, і бути не може. Ви мені своїм дзвінком спричиняєте певні емоційні незручності. Бо я зараз, з урахуванням того, як ви ставите запитання, змушений виправдовуватися, а мені немає за що", – сказав списаний офіцер запасу телефоном.

Олег Джуринський
Джерело: Слідство. Інфо

Ще один офіцер запасу зі списку – Олександр Шойхеденко – теж бізнесмен, співзасновник бізнесу, повʼязаного зі страхуванням Next step solution та компанії з цікавою назвою "Люди та КОФЕ", а також колишній очільник правління великої страхової компанії "VUSO".

У коментарі журналістам ексвійськовий сказав, що нічого не знає про перевірку Печерського ТЦК та про те, як його прізвище могло опинитися у документах. Чоловік пообіцяв сходити до ТЦК і розібратися.

Олександр Шойхеденко
Джерело: Слідство. Інфо

Безпідставним Військова служба правопорядку вважає також списання з військового обліку Данила Бабкова.

Данило раніше жив в Україні, працював у ДТЕК та був активним дописувачем про енергетику на кількох українських сайтах. Зараз, за інформацією "Слідства.Інфо", чоловік мешкає за кордоном.

"На його сторінці у соцмережі для пошуку і встановлення ділових контактів Linkedin зараз зазначене місце перебування – Велика Британія. Також з геотегом з цієї країни Данило публікує фотографії у Фейсбуці. В обох профілях місцем роботи вказує S&P Global Commodity Insights. Компанію називають одним із найважливіших агентств, що звітує про ціни на ринку нафти. Запитання журналістів спершу викликали сміх у Данила. Згодом чоловік додав, що вважає потрапляння свого прізвища у згаданий перелік непорозумінням", – додають розслідувачі.

Данило Бабков
Джерело: Слідство. Інфо

Останній ідентифікований журналістами списаний Печерським ТЦК офіцер запасу Дмитро Тараканов. Чоловік був не надто радий дзвінку журналістів і конструктивної розмови не вийшло. Проте "Слідству.Інфо" вдалося встановити, що це саме той Тараканов, який згадується у документах.

"Зверніться у військкомат і побачите, що все на основі всіх законів. Я не знаю, якою інформацією ви володієте, але дзвонити сюди не треба", – говорив Тараканов.

Данило Тараканов

Джерело: Слідство. Інфо

Реакція ТЦК

Журналісти намагалися отримати коментар про виявлені під час перевірки ВСП порушення від начальника Печерського військкомату, полковника Сергія Калугіна.

"Спілкуватися телефоном чи наживо без дозволу Командування Сухопутних військ чоловік відмовився, тож "Слідство.Інфо" направило офіційний запит на КСВ. Там його спершу прийняли і пообіцяли допомогти, а вже через кілька днів передумали та порадили спробувати погодити інтервʼю через Оперативне командування "Північ", – вказують медійники.

Згодом відмову в інтервʼю журналістам підписав сам же полковник Калугін.

"Вважаємо некоректним надавати будь-які коментарі з питань діяльності ВСП під час проведення перевірки та оцінювати її результати", – зазначили у відповіді на запит "Слідства.Інфо".

Новини за темою: Як в Україні хочуть карати ухилянтів. Новий проєкт закону про мобілізацію

Раніше

До речі, у січні у Львові відкрили перший в Україні Центр рекрутингу української армії. Там можна дізнатися актуальну інформацію про вакансії в армії, поспілкуватися з представниками бригад та обрати бажану професію у війську. 

Зазначається, що це – пілотний проєкт Міноборони та Львівської міської ради.

У центрі щодня працюють рекрутери, які надають інформацію щодо вакансій в армії, консультують і проводять профорієнтаційні тести. А також супроводжують весь процес до призначення на відповідну посаду в армії.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат