USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Кидають гранати, знімають розтяжки, бігають з автоматами – у Криму окупанти вчать дітей "захищати батьківщину"

На окупованому півострові планують мілітаризувати кожну десяту дитину до кінця року
Діти Крим
Джерело: відкриті джерела

У тимчасово окупованому Криму росіяни організували навчання військової справи для українських дітей. Учні від 5 до 9 класів проходять на позакласних заняттях загальну військову підготовку зі зброєю у руках, а для учнів 1–5 класів окупанти створили окрему "військово-патріотичну організацію" "Орленок". Росіяни проводять мілітаризацію дітей у Криму з 2014 року, але з початком повномасштабної війни такий метод впливу набув масового характеру, повідомляє "Суспільне".

"Під час цих занять розказують різні сюжети, в яких виправдовується повномасштабна війна проти України, розповідається про ворогів Росії, про НАТО, про Україну і так далі, іноді приводять учасників повномасштабного вторгнення", – розповів аналітик громадської організації КримSOS Євген Ярошенко.

Як зазначив заступник постійної представниці президента в АРК Денис Чистіков, наказ про мілітаризацію дітей та молоді прийшов із Москви і був чітко розписаний у спеціальних методичках. За його словами, у методичках йшлося, що перша і основна мета – підготувати дітей до того, що вони мають пожертвувати себе заради батьківщини, тобто заради політичної умовної еліти.

При цьому росіяни знімають пропагандистські сюжети, демонструючи свій "патріотизм". Ми демонструємо їхнє відео, щоб показати в черговий раз їхню ницість по відношенню до українського народу.

Поряд з цим голова Центру громадянської просвіти "Альменда" Марія Суляліна розповіла, що росіяни поширюють так зване військово-патріотичне виховання і на новоокупованих територіях.

"Тестом цієї системи був Крим, безумовно, і Севастополь, але зараз ця система шириться на окуповані частини Херсонської, Запорізької областей. Ми бачимо на цих територіях відкриття і "Юнармії", і діяльність "Руху перших". Також відкриття й інших молодіжних рухів, як, наприклад, рух "Молодой", – сказала вона.

У Центрі громадянської просвіти "Альменда" додали, що на мілітаризацію дітей РФ цьогоріч виділила майже 40 мільярдів рублів. Здебільшого гроші спрямовані на фінансування організацій типу "Юнармія".

"Наразі нам вдалось ідентифікувати, що в Криму діє близько 84 загони "Юнармії", ці загони налічують більше ніж 30 тисяч дітей – це лише на території окупованого Криму. Це не включаючи частини Херсонської, Запорізької, Луганської, Донецької областей. Крім того, в Криму заявляли, що мета на цей рік – залучити кожну десяту дитину до "юнармійського руху", – зауважила Суляліна.

Своєю чергою Чистіков наголосив, що у представництві президента України в АРК вже створили робочу групу для когнітивної деокупації півострова. Експерти вже зараз міркують, як будуть повертати кримських дітей до нормальної свідомості після російської мілітаризації.

Раніше ми писали, у Верховній Раді України презентували стратегію першочергових кроків держави після деокупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь. 

Також в Україні розробили механізм повернення депортованих Росією українських дітей, який містить кілька ключових етапів. Це – розробка механізму отримання списків дітей, верифікація та оновлення даних, документування фактів злочинів та виявлення нових обставин, психологічна реабілітація дітей після повернення, створення спеціального центру для реабілітації, відкриття гуманітарних коридорів.

Читайте також:
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму
На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду
Хотіла відкрити бізнес: У Дніпрі 19-річна жінка намагалася продати свого сина за мільйон гривень Хотіла відкрити бізнес: У Дніпрі 19-річна жінка намагалася продати свого сина за мільйон гривень
Україна розслідує майже чотири тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, – Лубінець Україна розслідує майже чотири тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, – Лубінець