USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 1 0 8 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Квартири, автомобілі преміумкласу та зброя: Чим володіє сім’я Гринкевича

Ігор Гринкевич та його спільники обвинувачуються у заволодінні бюджетними коштами в особливо великих розмірах
Гринкевичі
Гринкевичі
Джерело: відкриті джерела

Національне агентство з розшуку та менеджменту активів виявило та розшукало активи львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича та осіб, пов’язаних з його протиправною діяльністю. Про це повідомляє пресслужба АРМА.

"Службові особи та бенефіціари підконтрольних товариств з обмеженою відповідальністю й ряд інших бізнес-субʼєктів діяли за попередньою змовою зі службовими особами Міноборони. Під час дії воєнного стану вони зловживали службовим становищем та укладали із зазначеним органом влади договори про поставку товарів для потреб ЗСУ (засобів індивідуального захисту та продуктів харчування) зі 100% передоплатою, але без наміру їх повного та належного виконання", – нагадують там.

Таким чином, Ігор Гринкевич та його спільники обвинувачуються у заволодінні бюджетними коштами в особливо великих розмірах.

Зазначаться, що 60% бюджетних коштів, які підконтрольні фігуранту юрособи отримували від Міноборони, виводились на користь інших афілійованих компаній (найчастіше здійснювались операції щодо надання або повернення фінансової допомоги). Підприємства проводили ризикові (безтоварні) фінансові операції. 

Решта 40% коштів – для забезпечення виконання державних контрактів – переказувались на рахунки турецьких виробників одягу у Турецькій Республіці.

Агентство виявило та розшукало наступні українські активи фігурантів: 

  • житлова нерухомість – 17 (зокрема, три квартири у власності дружини Ігоря Гринкевича Світлани; одна львівська квартира у власності Ярини Гринкевич; одна львівська квартира у власності Мар’яна Шведа та дві квартири у власності Софії Морозюк);
  • нежитлова нерухомість – сім (зокрема, нежитлове приміщення на вул. Саксаганського у центрі столиці);
  • земельні ділянки – 18 (зокрема значні ділянки у Литвинівській с/раді Вишгородського району Київської області, що належать Ігорю Гринкевичу та його сину Роману Гринкевичу);
  • автомобілі преміумкласу – дев’ять;
  • частки в статутному капіталі – 14 731 625 гривень;
  • зброя – 12;
  • майнові права інтелектуальної власності – три. 

Крім того, Нацагентство встановило наявність у підозрюваних банківських рахунків у понад восьми установах. Тож АРМА ініціювало заходи з отримання інформації про наявність коштів та операцій на рахунках. Отримані дані орган у надзвичайно короткий термін та у повному обсязі спрямував до Державного бюро розслідувань для арешту активів та їх майбутньої можливої конфіскації.

UPD. Тим часом у ДБР повідомили, що Гринкевич поки що не має статусу підозрюваного у справі про постачання товарів для ЗСУ.

Як відомо, зараз він перебуває в СІЗО в іншій справі – хабар топчиновнику ДБР.

"Але це не означає, що ми не почуємо про статус підозрюваного у найближчі дні. Написати в соцмережах набагато простіше, ніж юридично довести, що людина підозрюється у тому чи іншому злочині", – сказала радниця з комунікацій Державного бюро розслідувань Тетяна Сапьян в ефірі "Радіо Свобода".

Справа Гринкевича

Як відомо, наприкінці грудня співробітники Державного бюро розслідувань затримали львівського бізнесмена, одного з найбільших постачальників Міністерства оборони, який пропонував 500 тисяч доларів одному з керівників Головного слідчого управління ДБР.

Хабар пропонували за сприяння в поверненні майна, вилученого у підконтрольних йому компаній під час розслідування кримінального провадження.

Саме провадження стосувалося оборудок із закупівлями одягу та білизни для ЗСУ. Компанії львівського бізнесмена виграли 23 тендери на постачання Міноборони одягу на понад 1,5 млрд гривень. Однак умови контрактів не виконали. Оскільки компанії Гринкевича не могли відшивати одяг, вони просто перекуповували товари в Туреччині.

Це призвело до збитків бюджету, за попередніми оцінками, на 1,2 млрд гривень і відповідно зриву поставок.

Новини за темою: Міноборони запобігло неефективному витрачанню 11,7 мільйона гривень на закупівлі навушників

Інші скандали навколо родини

Нещодавно популярний український блогер Ігор Лаченков (більш відомий як Лачен, – ред.)заявив, що це не перша нажива бізнесмена на військових.

Раніше, за словами блогера, компанії сім'ї були помічені в історіях зі скандальними будівництвами, зокрема: незавершене будівництво в одній із частин Житомирської області та роботи на полігоні "Широкий лан" у Миколаївській області.

Йдеться про компанії "ТРЕЙД ЛАЙНС РІТЕЙЛ", ТОВ "Будівельний Альянс МОНТАЖПРОЕКТ" і ТОВ "СІТІГРАД".

Гринкевич-молодший вперше прокоментував скандал з розкраданням грошей для ЗСУ

Днями в Міністерстві оборони заявили, що розривають усі договори з компаніями, пов'язаними з бізнесменом Ігорем Гринкевичем і його сім'єю. Про це заявив заступник міністра оборони України Віталій Половенко під час пресконференції.

"Позиція така, що після публікації в ЗМІ Міністерством оборони одразу ухвалили рішення про розірвання договорів, які уклали", – відповів чиновник на запитання про позицію Міноборони щодо скандалу навколо Гринкевичів.

І додав, що в Міноборони наразі залишився тільки один контракт з такою компанією.

Як пояснив заступник Рустема Умєрова, йдеться про контракт на постачання харчування нашим військовим у Миколаївській та Херсонській областях – діє з 1 січня по 1 квітня.

Новини за темою: Міноборони запобігло неефективному витрачанню 11,7 мільйона гривень на закупівлі навушників
Читайте також:
"Коли ми говоримо "Харків" - це, передусім, буде далекобійна зброя", - Зеленський
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується
США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg
Німецький виробник зброї Heckler & Koch планує розширити асортимент гвинтівок через війну в Україні Німецький виробник зброї Heckler & Koch планує розширити асортимент гвинтівок через війну в Україні