USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

РФ навмисно звела Керченський міст нижче, ніж цього вимагають правила, – військовий

Окупанти, будуючи Кримський міст, планували взяти під контроль морські перевезення
Кримський міст
Джерело: відкриті джерела

Крім транспортних завдань Керченський міст ніс контролюючу функцію – РФ слідкувала за судноплавством між Чорним і Азовським морями. Про це заявив військовослужбовець та голова Ради резервістів Сухопутних військ Іван Тимочко в ефірі UWN.

"Перш за все варто розуміти, які цілі закладалися, коли будувався цей міст протяжністю майже 40 кілометрів з двома гілками – автомобільною і залізничною. Крім транспортних функцій, які мали пролягати з Новоросійська, – це між іншим той порт, у який зараз росіяни втекли своїм флотом в основній масі з Новоросійська по Керченському мосту на Джанкой", – сказав він.

Тимочко додав, що цей міст спеціально штучно зводився нижче, ніж по тактико-технічних характеристиках має зводитися міст, який переходить через морські чи водні артерії і судноплавства. Він мав бути дещо вищим, але росіяни його спеціально занизили.

Новини за темою: Буданов – про повернення Криму та Донбасу, плани росіян до виборів і перевагу РФ у війні

"Ми тільки знаємо, де та арка. Там було своє підвищення для того, щоб абсолютно взяти під контроль морські перевезення з цих двох морів – Азовського і Чорного. В такий спосіб завдавати шкоди, збитків як і нам, так і взяти під контроль ті країни, які користувалися Чорним морем, тобто тут далекоглядна мета. На даному етапі дійсно Кримський чи Керченський міст, його називають по-різному, не виконує сповна своє завдання як транспортної гілки, але попри все як перешкода для судноплавства він є, на жаль, існує і він може втратити в цьому плані свої значення з двох причин – або коли буде зруйнований повністю, це в дальшій перспективі", – зазначив експерт.

За його словами, на цьому етапі він корисний для росіян, зокрема для пасажирських перевезень, для легких перевезень.

"Можливо, для перевезення важкої техніки автомобільним шляхом він несе ризик і вони не будуть намагатися його використати масово для того, щоб порушені конструкції від вибухів чи від уражень, які були до цього часу, не обвалився повністю, а також з урахуванням того, що там насправді дуже специфічні підводні ґрунти, там сильна замуленість, нестійкі плити. Тому вони, звичайно, там будуть намагатися максимально лайтово працювати з цим мостом, але вони його все одно будуть використовувати, зокрема і для залізнодорожньої гілки, для перевезення того ж самого пального на окуповану територію чи на будівельні матеріали в Крим", – пояснює Тимочко.

Нагадаємо

Раніше керівник Головного управління розвідки України Кирило Буданов озвучив стриманий прогноз про успіхи у війні на 2024 рік, сказавши тезу про те, що "наш успіх буде більшим, ніж їх". 

А на початку осені 2023-го Буданов сказав, що з огляду на те, що наші захисники вже пробили російську оборону на деяких ділянках на півдні, українські війська можуть розірвати сухопутний коридор між РФ і Кримом до настання зими. 

Читайте також:
Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Зеленський підписав закон Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Зеленський підписав закон
Працівників ПЕК та ІТ автоматично забронюють від мобілізації Працівників ПЕК та ІТ автоматично забронюють від мобілізації
Уряд виділив 1,5 млрд гривень для відновлення Трипільської та Зміївської ТЕС Уряд виділив 1,5 млрд гривень для відновлення Трипільської та Зміївської ТЕС
РФ почала наступ раніше запланованих термінів і розширила зону боїв майже на 70 км, – Сирський РФ почала наступ раніше запланованих термінів і розширила зону боїв майже на 70 км, – Сирський