USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Комітет рекомендував Раді заборонити УПЦ (МП) в Україні

Діяльність російських церков буде припинятися за чіткою процедурою, яка включатиме дослідження, припис про виконання закону і судову заборону
Онуфрій УПЦ МП
Предстоятель УПЦ МП Онуфрій
Джерело: відкриті джерела

Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити в другому читанні і в цілому законопроєкт №8371 про заборону релігійних організацій, які повʼязані з Росією. Зокрема йдеться про заборону УПЦ (МП). Про це повідомив член комітету Володимир В’ятрович у Facebook.

Згідно з документом, діяльність російських церков буде припинятися за чіткою процедурою, яка включатиме дослідження, припис про виконання закону і судову заборону.

В’ятрович зазначив, що текст законопроєкту став значно сильнішим порівняно з підтриманим у першому читанні урядовим варіантом. 

РПЦ і афілійовані з нею структури не зможуть використовувати державне і комунальне майно, а перехід громад до Православної церкви України буде значно спрощено, додав депутат.

Нагадаємо

Із середини листопада минулого року СБУ проводить обшуки в єпархіях УПЦ Московського патріархату. Правоохоронці кажуть, що знаходять там заборонені предмети (зазвичай це російська література та російські настанови), зброю, а також допитують священнослужителів.

РНБО після численних випадків виявлення на обʼєктах Української православної церкви (МП) кремлівських агіток і поширення серед вірян антиукраїнських наративів ініціювала заборону повʼязаних із Росією релігійних організацій. Також складено два санкційних списки проти повʼязаних з цією церквою осіб.

2 грудня санкції застосували зокрема проти намісника Києво-Печерської лаври Павла і ексдепутата Вадима Новінського, а також ще восьми церковних діячів. 

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що проти діячів УПЦ Московського патріархату, щодо яких викрито або буде викрито справу в роботі на Росію, вживатимуться відповідні заходи.

Втім, голова Верховної Ради Руслан Стефанчук сумнівається, що в парламенті знайдуться необхідні 226 голосів для заборони діяльності Української православної церкви Московського патріархату, якщо такі законопроєкти будуть винесені на голосування.

Раніше

Нагадаємо, на Вінниччині настоятель храму УПЦ (МП) прославляв терористів із "ДНР" і намагався дискредитувати ЗСУ. Його викрили і вже повідомили про підозру. Тепер священнослужителю загрожує до п'яти років за ґратами.

В Україні 19 священникам Української православної церкви Московського патріархату припинено українське громадянство.

Крім того, стосовно 61-го священнослужителя УПЦ (МП) відкриті кримінальні провадження. Загалом суди вже винесли сім вироків стосовно окремих кліриків, які стали на бік ворога.

Читайте також:
Макрон думає над впровадженням ядерної зброї Франції в систему захисту Європи від РФ Макрон думає над впровадженням ядерної зброї Франції в систему захисту Європи від РФ
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський
РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину
Британія оцінює втрати Росії у війні проти України в 450 тисяч військових Британія оцінює втрати Росії у війні проти України в 450 тисяч військових