USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Комісія з регулювання азартних ігор не підпорядковуватиметься Мінцифрі, – Гетманцев

КРАІЛ ліквідують, а замість неї створять службу, підпорядковану одному з органів виконавчої влади
Гральний бізнес
Гральний бізнес
Джерело: відкриті джерела

Комісію з регулювання азартних ігор та лотерей не підпорядковуватимуть Міністерству цифрової трансформації України, як про це повідомляли раніше народні депутати. Про це сказав голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, передає "Радіо Свобода".

"Ми звернули увагу на істотний недолік регулювання в сфері грального бізнесу – це відсутність системи онлайн-моніторингу. На жаль, цю систему КРАІЛ не може запустити вже більше ніж три роки. Система ця вирішувала б дуже багато: від оподаткування до контролю за діяльністю гральних закладів. На жаль, ми бачимо, що цей процес заблокований. На жаль, ми бачимо, що результату жодного немає", – розповів Гетманцев.

Що буде замість КРАІЛ?

Зазначається, що замість колегіального органу створять службу, підпорядковану одному з органів виконавчої влади.

"Ви говорили про (передачу контролю, – ред.) Мінцифри – немає цього в законопроєкті, ніхто Мінцифри не передає. Йдеться про створення не колегіального органу великого, не комісії великої, а звичайної служби, яка б швидко і якісно виконувала ці завдання", – пояснює нардеп.

Передісторія

Члени тимчасової слідчої комісії у Верховній Раді щодо злочинів у сфері грального бізнесу спільно з Комісією з регулювання азартних ігор і правоохоронними органами встановили, що 95% всіх гральних компаній на ринку не платять податки взагалі. А сукупний оборот легальної та нелегальної "ігорки" в Україні – 12–15 млрд гривень на місяць. Тобто за рік ця сума сягає близько 180 млрд гривень.

Тобто роботу КРАІЛ виконувала неефективно.

Тому 4 квітня парламентський комітет схвалив законопроєкт про ліквідацію Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей, а також виступив за посилення контролю за гральним бізнесом. Проте деякі нардепи зазначили, що функції комісії перейдуть Мінцифрі.

Що ще передбачає цей законопроєкт?

Окрім ліквідації КРАІЛ передбачається обмеження реклами азартних ігор (у тому числі недопустимість спекуляцій на темі війни та волонтерства) та заборона спонсорства. 

Документом визначаються додаткові інструменти для обмеження відвідування гральних закладів та участі в азартних іграх для потенційно вразливих категорій населення на період воєнного стану.

Крім того, очікується вдосконалення інструментів контролю за гральним бізнесом, зокрема контрольні закупівлі, моніторинг мережі інтернет.

А також встановлюються додаткові критерії для анулювання ліцензій, вдосконалюються вимоги по бездоганній діловій репутації посадових осіб організаторів азартних ігор та встановлюються вимоги до надавачів послуг у сфері азартних ігор.

Читайте також:
Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про "клуб білого бізнесу"
В Україні розробляють законопроєкт про регулювання дезінформації та пропаганди у медіа й соцмережах, – ЗМІ В Україні розробляють законопроєкт про регулювання дезінформації та пропаганди у медіа й соцмережах, – ЗМІ
Заборону TikTok у США підтримали конгресмени Палати представників Заборону TikTok у США підтримали конгресмени Палати представників
Палата представників США проголосувала за законопроєкт про використання для України заморожених активів РФ Палата представників США проголосувала за законопроєкт про використання для України заморожених активів РФ