USD
НБУ
41.28
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.71
Готівка
46.10
Втрати росіян: 6 5 7 9 4 0 (+1230)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.71
Готівка
46.10

Мобілізаційний вік в Україні має стартувати з 20 років, – нардеп

Роман Костенко наводить приклад світової практики, де мобілізація починається з 18 чи 20 років
військові ЗСУ мобілізація
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Мобілізаційний вік в Україні повинен починатися з 20 років, вважає секретар оборонного комітету ВРУ Роман Костенко. Нардеп в ефірі одного з токшоу розповів, що йому пишуть конгресмени зі США, які обурені тим, що в нашій державі не закликають до війська чоловіків молодше 25 років.

Костенко зауважив, що нині навколо цього питання точаться дискусії. Але поки що в парламенті немає жодних законодавчих ініціатив щодо зменшення призовного віку нижче 25 років.

"У нас не вистачає людей і саме таких молодих. Мені різне кажуть, що ми отримаємо втрачене покоління, бо вони підуть на війну. Якщо люди не хочуть йти на війну вже зараз, то вони вже втрачене покоління. Ми виховали тих, хто не хоче захищати свою Батьківщину. Зараз не про всіх кажу", – наголосив народний депутат.

Водночас прокоментував свою позицію щодо того, щоб мобілізаційний вік починався хоча б з 20 років. Адже у світі це звична практика – мобілізація з 18 чи 20 років.

"У нас можна депутатам балотуватися та ухвалювати складні управлінські рішення та закони з 21 року. А воювати – з 25. Щось тут не вʼється, не знаю, хто це придумав", – сказав Костенко.

Новини за темою: Відстрочка від мобілізації діє упродовж трьох місяців на період воєнного стану. Що робити далі

Призовний вік в Україні

Згідно з чинним законодавством призовний вік для чоловіків становить від 18 до 25 років. Це означає, що з цього віку громадяни України повинні взяти участь у призові та бути готовими виконувати військову службу.

Додамо, на початку квітня набрав чинності закон, де призовний вік в країні зменшили з 27 до 25 років.

Проте в умовах воєнного стану мобілізаційний вік може бути змінений законодавчою владою залежно від ситуації в країні.

Читайте також:
Франція відправляє в Україну 12 САУ Caesar Франція відправляє в Україну 12 САУ Caesar
Україна і Чехія разом вироблятимуть артснаряди 155 мм калібру Україна і Чехія разом вироблятимуть артснаряди 155 мм калібру
Країни НАТО не збиватимуть ракети і дрони над Україною так, як це роблять над Ізраїлем, бо це втягне альянс у війну, – Пентагон Країни НАТО не збиватимуть ракети і дрони над Україною так, як це роблять над Ізраїлем, бо це втягне альянс у війну, – Пентагон
Російські війська просунулися під Покровськом і Сіверськом Російські війська просунулися під Покровськом і Сіверськом