USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Кличко просить повернути йому право подавати кандидатури на призначення голів районів Києва: В чому причина?

З'ясовуємо, що не так з призначеннями
Кличко
Джерело: відкриті джерела

Мер столиці Віталій Кличко звернувся до президента, парламенту й уряду щодо повернення йому права подавати кандидатури на призначення та звільнення голів районних державних адміністрацій Києва. 

"Що відбулося за тиждень після трагедії 1 червня? Голова Деснянського району пан Ратніков, щодо відсторонення якого я звернувся до президента, став кліпмейкером. Знімає відеозвернення. І вже ситуація пішла далі. В політичну площину. Глави районів заявили про наміри фактично зруйнувати систему управління містом. І це у воєнний час! Виходить, що мера фактично позбавляють важелів в управлінні містом, його життєзабезпечення", – відзначив Кличко.

До того ж очільник столиці переконаний: Служба безпеки України має дати оцінку діям голів районів Києва, спрямованим на руйнування системи управління містом. 

Що передувало?

Усе це сталося після інциденту з укриттями. Нещодавно Кличко посперечався з міністром стратегічної промисловості Олександром Камишіним, якому доручили ревізію укриттів. Кличко сказав, що відповідальними за цивільний захист є військові адміністрації, а не міськрада. Камишін натомість відповів, що нещодавнім рішенням міської ради Києва департамент цивільного захисту перевели із КМВА до міськради.

Водночас голови районних державних адміністрацій Києва 5 червня записали звернення до Віталія Кличка із закликом відмовитися від суміщення посад міського голови та голови КМДА. У відповідь він звинуватив їх в освоєнні десятої частини коштів, виділених на укриття, і закликав не робити "відвертої політичної дурні".

Що не так з призначеннями?

Раніше голів київських районних адміністрацій призначали і звільняли за поданням Кабміну відповідно до пропозицій голови Київської міської державної адміністрації, яку очолював мер столиці Віталій Кличко.

Але в січні 2022 року Кабінет міністрів змінив порядок призначення голів районних державних адміністрацій у Києві. Так, згідно з новою редакцією документа, голову обласної, Київської міської, районної у Києві держадміністрації призначає та звільняє президент за поданням Кабінету міністрів "згідно з пропозиціями прем’єр-міністра України". Тобто замість голови КМДА Кличка пропонувати людей на посади керівників районних адміністрацій столиці отримав право прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Я оцінюю та звільняю людей за результатами їхньої роботи, а не за політичною приналежністю. Як це відбувається в усіх демократичних країнах. Такими принципами має керуватися і центральна влада. Щоб управління – і місцеве, і державне – було в Україні професійним і ефективним, а не політично лояльним. З юридичної точки зору – урядовці порушили закон, перевищивши свої повноваження. Бо місцеве самоврядування – це не втілення політичних забаганок центральної влади. Тому не треба нехтувати Конституцією і законами", – так тоді прокоментував зміни Кличко.

Однак з початку повномасштабного вторгнення та запровадженням воєнного стану 24 лютого 2022 року Зеленський видав указ "Про створення військових адміністрацій". Тоді військові адміністрації з начальниками-офіцерами були створені в ряді окупованих та прифронтових міст. І саме в цьому сумному ряду опинився Київ.

Тоді ж 24 лютого Зеленський і призначив усіх голів держадміністрацій (включно з Кличком) начальниками відповідних військових адміністрацій. А Київська міська державна адміністрація (КМВА) стала Київською міською військовою адміністрацією (КМВА). 

Згодом, 1 березня минулого року, Зеленський звільнив Кличка з посади голови вже Київської міської військової адміністрації та призначив замість нього генерал-майора Миколу Жирнова, а 21 жовтня того ж року замінив Жирнова на генерал-полковника Сергія Попка. Останній очолює КМВА і досі.

Однак зауважимо: за словами Кличка, виконавчий орган Київради має очолювати обраний міський голова, як це є за законом про столицю і рішенням Конституційного суду від 2001 року.

Тепер же, враховуючи воєнний стан та забезпечення належної роботи міста, Кличко хоче повернути міському голові право подавати кандидатури на призначення та звільнення голів районів міста Києва. 

Читайте також:
Київ відновив дві третини власних генеруючих потужностей після ракетних обстрілів, - КМДА Київ відновив дві третини власних генеруючих потужностей після ракетних обстрілів, - КМДА
У Києві збільшили суму компенсації за придбання генераторів ОСББ для багатоповерхівок: Як її отримати? У Києві збільшили суму компенсації за придбання генераторів ОСББ для багатоповерхівок: Як її отримати?
Родичі керівництва київської Служби у справах дітей незаконно виїхали за кордон: Прокуратура почала розслідування Родичі керівництва київської Служби у справах дітей незаконно виїхали за кордон: Прокуратура почала розслідування
У Києві все ще фіксується значне погіршення якості повітря. Як діяти, якщо відчули погане самопочуття? У Києві все ще фіксується значне погіршення якості повітря. Як діяти, якщо відчули погане самопочуття?