USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 9 8 4 0 (+1120)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

Клінінгові компанії бізнесмена, пов’язаного з Пригожиним, прибирають стратегічні об’єкти в Україні: Розслідування

Пригожин
Євген Пригожин
Джерело: відкриті джерела
Клінінгові компанії з орбіти російського бізнесмена білоруського походження Едуарда Апсіта, якого вважають пов’язаним з власником ПВК "Вагнера" Євгеном Пригожиним, прибирають українські стратегічні об’єкти, як-от "Укрзалізницю" чи "Укренерго". Про це йдеться у розслідуванні журналістів "Слідства.Інфо", яке вони проводили з міжнародною мережею ОССРП.

Також компанії, які входить в умовну групу "Чисто", прибирали чи продовжують це робити у приміщеннях "Укрпошти", аеропорту "Бориспіль" та нині окупованого бердянського порту.

Журналісти з’ясували, що зараз компанії працюють на підстанціях "Укренерго" та в ПриватБанку на прифронтових територіях.

Апсіт ще в 1990-х займався клінінговим бізнесом. Він почав у Білорусі, а згодом розширив бізнес на ринки Росії та України. В Україні він був співвласником в компаніях групи "Чисто". Однак з 2014-го почав поступово виходити з усіх компаній.

До 2019-го в Апсіта не залишилося бізнес-активів в Україні, а керувати бізнесом продовжили його давні партнери, зокрема, дружина Олена, громадянка Кіпру.

Латвійські правоохоронці, які розслідують справу про відмивання грошей, зазначають, що в українських клінінгових компаніях досі залишаються люди Апсіта.

Новини за темою: Заяви Пригожина про відхід підрозділів ПВК "Вагнера" з Бахмута – не більше ніж елемент політичного піару

На рахунках, пов’язаних з компаніями російського бізнесмена, слідчі заарештували 73 мільйони євро. З них 33 мільйони євро – на рахунках, пов’язаних з фірмами українського бізнес-партнера Апсіта – Сергія Семенюка.

Латвійські слідчі вважають, що, ймовірно, український бізнес Апсіта переписали на Сергія Семенюка.

За даними ОССРП, у Росії компанії, пов’язані з сім’єю Апсіт, прибирали Кремлівський палац, а також працювали в окупованому Криму, зокрема в казармах Чорноморського флоту Міноборони Росії.

Також журналісти виявили, що у 2017 році Федеральна антимонопольна служба РФ запідозрила в картельній змові на аукціонах з обслуговування військових містечок дві групи.

Одна пов’язана з Пригожиним, а інша – з людьми з орбіти групи Апсіта. Сам бізнесмен заперечує знайомство, бізнес-стосунки та картельну змову з Пригожиним.

В "Укренерго" пообіцяли додатково перевірити свого контрагента.

Читайте також:
До організації убивства Пригожина може бути причетний секретар Радбезу РФ Патрушев, – WSJ До організації убивства Пригожина може бути причетний секретар Радбезу РФ Патрушев, – WSJ
"Вагнер" знову може стати серйозною загрозою для України, – ISW
Загибель засновника ПВК Загибель засновника ПВК "Вагнер" Уткіна може бути інсценуванням спецслужб РФ: Він мав двійників
"Бандюганів хоронили страшніше". Як пройшов похорон Пригожина