USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Заяви Пригожина про відхід підрозділів ПВК "Вагнера" з Бахмута – не більше ніж елемент політичного піару

Ситуація навколо Бахмута дає Пригожину можливість перебувати у фокусі уваги як російських, так і зарубіжних ЗМІ
снегирьов Бахмут
Джерело: UWN

Ватажок приватної військової компанії "Вагнера" Євген Пригожин заявив, що його найманці почали виходити з Бахмута Донецької області. На заміну їм має прийти регулярна армія Росії.

5 травня Пригожин вже заявляв про те, що за кілька днів відведе підрозділи "Вагнера" з Бахмута. За його словами, вагнерівці залишать місто Бахмут, де вони вже кілька місяців не можуть перемогти Сили оборони України. За його словами, відхід підрозділів ПВК "Вагнера" з Бахмута мав розпочатися 10 травня.

Однак заяви Пригожина виявилися блефом. Їх варто розглядати виключно як медійну кампанію самого Пригожина. Ситуація навколо Бахмута дає йому можливість перебувати у фокусі уваги як російських, так і зарубіжних ЗМІ.

Менше з тим якщо говорити про виведення підрозділів ПВК з Бахмута, то виводити там уже практично нікого. Російська сторона зазнала величезних втрат.

Почався процес поетапного виведення підрозділів ПВК "Вагнера" із Бахмута. Давайте на конкретному прикладі проілюструємо, як відбувається цей так званий процес виведення. За повідомленнями "силових структур" так званих "ЛДНР", у районі Бахмута дезертирувало 30 військовослужбовців роти "Z". Причому під час дезертирства вони вбили трьох військовослужбовців збройних сил Російської Федерації, двох цивільних, захопили автомобілі L200 і КамАЗ. Тобто певною мірою можемо сказати, що 30 бойовиків ПВК "Вагнера" вже вийшли, але вийшли на окуповані території України, і зараз там працює план "Перехоплення" щодо можливого затримання озброєних дезертирів.

Нагадаю, що російська сторона і зокрема Євген Пригожин визнали катастрофічний характер втрат серед особового складу ПВК. 

Слід зазначити, що раніше аналітичний відділ "Права Справа" робив акцент на тому, що загальна кількість "контингенту К" у лавах ПВК "Вагнера" – це ув’язнені, їх приблизно 50 тисяч особового складу. Пригожин змушений був підтвердити їхню кількість. Ба більше, підтвердилася інформація про коефіцієнт смертності серед учасників ПВК "Вагнера" – 85%. Уже інший російський терорист Гіркін заявив про те, що втрати ПВК "Вагнера" у районі Бахмута становлять близько 40 тис. особового складу. Тобто виводити практично нікого. Збройні сили України блискуче виконали роботу з утилізації найбільш підготовленого і у військовому сенсі, і в морально-психологічному підрозділу окупаційних військ.

Я вважаю, що всі нещодавні заяви Пригожина – не більше ніж елемент політичного піару. 

Тим паче давайте говорити про те, що Пригожина, вочевидь, готують саме для політичної кар’єри. Він, найімовірніше, займе нішу покійного Жириновського, тобто відтягне на себе так званий патріотичний електорат, який, за різними оцінками, налічує до 15%.

До речі, у самому ПВК "Вагнера" наразі досить цікава ситуація, яка свідчить про внутрішні конфлікти. Пригожин, який постійно заявляв про конфлікт між ПВК і Міністерством оборони, скаржився на нестачу снарядів, призначив першим своїм заступником замість Уткіна генерала Мізинцева, який у Міністерстві оборони відповідав... саме за матеріально-технічне забезпечення.

Тобто призначають людину, яка б мала нести відповідальність за так званий снарядний голод і масову загибель членів ПВК.

Це свідчить про процеси, які відбуваються всередині ПВК. А саме – конфлікт зі старою елітою компанії. Адже саме Уткін створив ПВК – саме з його легкої руки організація отримала назву "Вагнер".

Аналізуючи обстановку на Бахмутському напрямку, варто зазначити, що в районі селища Хромове Збройні сили України розбили полк 1307 – це мобілізовані з Омська. Причому втрати серед особового складу становлять понад 50%. 

Це абсолютно непідготовлений особовий склад ні у військовому плані, ні в морально-психологічному. Слід зазначити, що, за повідомленнями російських пабліків, рівень матеріально-технічного забезпечення цього полку залишався на вкрай низькому рівні, забували підвезти навіть продукти харчування.

Також ЗСУ провели успішну операцію в районі житлового селища Ступки на півночі Бахмута.

Збройними силами України проведено успішну контрнаступальну операцію і відкинуто на цей час уже підрозділи приватної військової компанії "Ветеран", яку асоціюють із Міністерством оборони, яка є структурним підрозділом ПВК "Редут". 

Тобто ми можемо говорити про те, що так звані фланги Бахмутського угруповання окупаційних військ прикривають абсолютно деморалізовані підрозділи або приватних компаній типу "Ветеран", або так звані мобілізовані, які не мають досвіду бойових дій. Фактично непідготовлених людей кинули в горнило "бахмутської м’ясорубки". І Збройні сили України успішно утилізували ці підрозділи.

Нагадаю, 25 травня пресслужба засновника ПВК "Вагнера" поширила відеозвернення Пригожина, в якому він заявив про початок виведення своїх підрозділів із Бахмута Донецької області. За його словами, до 1 червня основна частина перебазується в тилові табори й найманцям поставлять нові завдання.

Читайте також:
Окупанти намагаються прорвати українську оборону на захід від Бахмута, – Умєров Окупанти намагаються прорвати українську оборону на захід від Бахмута, – Умєров
Росіяни знову розстріляли українських військових, які здавалися в полон, – Лубінець Росіяни знову розстріляли українських військових, які здавалися в полон, – Лубінець
Global Firepower 2024: Про Global Firepower 2024: Про "другу армію світу" та умовний рейтинг
Широкомасштабний наступ окупантів на Харківщині: Українська сторона заперечує дані The Telegraph Широкомасштабний наступ окупантів на Харківщині: Українська сторона заперечує дані The Telegraph