USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70
Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Кількість медалістів щороку зростає, але це не відображає реальний стан освіти, – освітній омбудсман

Нині до Ради надіслали листи з пропозиціями переглянути систему нагородження випускників
золота медаль
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Кількість медалістів в Україні щороку збільшується. Такі висновки зробили в Офісі освітнього омбудсмана, де також стверджують, що, попри дистанційне навчання через пандемію COVID-19, повномасштабну війну і дослідження, які вказують на зниження рівня якості освіти й навчальні втрати, динаміка зростання кількості медалістів не відображає реальний стан освіти.

За словами освітнього омбудсмана Сергія Горбачова, з 2019-го до 2024 року кількість медалістів в Україні збільшилася на 141,36% – з 10,1 тис. до 24,3 тис. осіб.

Ці цифри не корелюють зі зростанням кількості випускників, ріст яких становить 24,67%, – зі 185 тис. до 231 тисячі.

Водночас показник співвідношення кількості золотих медалістів до загальної кількості випускників відповідно теж зріс – з 3,1% у 2019-му до 8,2% у 2024 році (співвідношення кількості срібних медалістів до кількості випускників з року в рік залишається приблизно на рівні 2%).

А за даними на Prozorro, з 2019-го по 2024 рік кількість закуплених медалей збільшилася з 11,4 тис. до 24,8 тис., тобто на 117,54%.

"Надіслали листи до Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій та Міністерства освіти і науки України про зміни в підходах до нагородження випускників шкіл золотою та срібною медалями, а також пропозицію переглянути систему нагородження випускників", – зауважив Горбачов.

Інфографіка
Джерело: скріншот

Новини за темою: Нова шкільна програма "Захисту України": Учні тепер вивчатимуть OSINT та керування дронами

Варто нагадати, що Кабінет міністрів України затвердив початок та кінець навчального року у школах. Тому, згідно з постановою, навчальний рік у школах розпочнеться у понеділок, 2 вересня. А завершиться 30 червня 2025 року.

Разом з тим до кінця цього року завдяки комплексній стратегії Міністерства освіти і науки "Школа офлайн" до очного навчання мають повернутися 300 тисяч школярів. 

Читайте також:
У школах Львова посилюють заходи безпеки через ймовірну загрозу терактів У школах Львова посилюють заходи безпеки через ймовірну загрозу терактів
В Україні створили мобільний застосунок для школярів В Україні створили мобільний застосунок для школярів "Рятівничок"
Гранти для навчання студентів уже доступні в Гранти для навчання студентів уже доступні в "Дії": Як оформити заявку та скільки можна отримати коштів?
Дитина має відчувати себе вільно, – міністр освіти висловився про скасування шкільної форми Дитина має відчувати себе вільно, – міністр освіти висловився про скасування шкільної форми