USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Кількість чиновників, які задекларували криптовалюту, зросла удвічі за рік

У 2021 році найбільшу суму за біткоїни задекларувала директорка КП "Теплопостачання міста Одеси" Ганна Позднякова – 53 млн гривень
Криптовалюта
Джерело: відкриті джерела

Українські чиновники подали 1428 декларацій з криптовалютними активами за 2022 рік. Це майже удвічі більше, ніж у 2021-му – 788. Bitcoin, Ethereum і Tether мають найбільший попит. У 2022 році один з українських депутатів задекларував 121 біткоїн на суму понад 195 млн гривень. Про це йдеться в аналізі сервісу Опендатабот.

У деклараціях за 2021 рік найпопулярнішими криптовалютами серед українських чиновників були Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Ripple (XRP) тощо. У 2022-му топпозиції радикально не змінилися: попитом так само користувалися Bitcoin (BTC) та Ethereum (ETH), також до трійки лідерів додався Tether (USDT). Декларанти подають свої активи як у гривневому еквіваленті, так і просто вказуючи кількість одиниць криптовалюти у власності.

Біткоїни/Bitcoin (BTC). У 2021 році найбільшу суму за біткоїни задекларувала директорка КП "Теплопостачання міста Одеси" Ганна Позднякова – 53 млн гривень. За рік першість перейняв заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Сергій Карпенко. У його власності знаходяться біткоїни в еквіваленті 41 млн гривень.

Найбільшу кількість біткоїнів за 2022 рік – 121 BTC – задекларував депутат Одеської облради Кузькевич Микита Дмитрович. У гривневому еквіваленті на момент публікації тексту це понад 195 млн гривень.

Ефіріум/Ethereum (ETH). Посадовець із Дніпропетровщини Сергій Карпенко, який задекларував найбільшу кількість біткоїнів, два роки поспіль також є рекордсменом за сумою ефіріумів. У деклараціях за 2021-й та 2022 роки чиновник зазначив, що володіє однаковою сумою в еквіваленті за цю криптовалюту – 14,6 млн гривень.

Криптодолари/Tether (USDT). Найбільше криптодоларів або стейблкоїнів за 2021 рік задекларував заступник начальника департаменту Офісу генпрокурора Віталій Бровко – 774 500 одиниць. Цьому самому посадовцю належить рекорд за найбільшою сумою в еквіваленті – 20 млн гривень. Посадовець утримав першість і серед декларантів за 2022 рік.

Кількість криптодоларів у його власності не змінилася, натомість їх вартість зросла до більш ніж 29 млн гривень.
Найбільшу суму за криптодолари/стейблкоїни задекларував директор департаменту державної виконавчої служби Мінʼюсту Максим Кисельов – 25 млн гривень.

Новини за темою: Суддя одного з райсудів Київщини подав недостовірні відомості в декларацію. Тепер має сплатити штраф у понад 44 тис. гривень

Найбільші втрати у крипті

Є кілька чиновників, які задекларували свої криптоактиви, проте вказали, що втратили до них доступ. 380,95 біткоїна – рекордну суму серед українських посадовців – у 2021 році зазначив та втратив заступник голови Державної служби геології та надр України Роман Сарамага. В гривневому еквіваленті на момент публікації тексту це близько 615 млн гривень.

Найбільше ефіріума – 1800 одиниць або понад 160 млн гривень – належить депутату Подільської районної ради Одеської області Ігорю Осіпову. У 2021-му та 2022 роках у своїх деклараціях посадовець зазначив, що втратив доступ до криптовалюти.

"Проаналізувавши велику кількість декларацій, перш за все варто відзначити їх неякісне заповнення. Складається враження, що посадовці витрачають на декларації п'ять хвилин в останній день подання. Попри те що вже є спеціальний розділ, де необхідно вказувати статки у крипті, майже всі криптоволодіння заповнені по-різному, з помилками та у різних частинах декларацій. Загалом з отриманої статистики видається, що володіння таким непрозорим активом, як криптовалюта, для чиновників не є чимось ризикованим або підозрілим. Адже кількість таких посадовців за останні два роки зросла майже у два рази", – коментує засновник Опендатаботу Олексій Іванкін.

Від початку повномасштабного вторгнення було тимчасово скасовано обов’язкову перевірку декларацій посадовців. Попри це сам обов’язок посадовців звітувати про свій майновий стан та зміни в ньому скасовано не було. Восени минулого року перевірки декларацій відновили. Тож українські посадовці мали надолужити неподане за попередній період (2021-й та 2022 роки) до кінця січня 2024 року. Термін подання декларацій за 2023 рік залишається звичайним – до квітня 2024 року.

Нагадаємо, минулого 2023 року віцепрем’єр-міністр з відновлення України, міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков отримав понад 21,9 млн гривень доходів. А ще з лютого 2023 року почав користуватися житловим будинком площею 263,1 кв. м у Києві, який оформлений на Людмилу Кубракову, ймовірно, його матір.

Раніше ми повідомляли, український народний депутат міг недостовірно задекларувати криптовалюту вартістю 24 мільйони гривень. Йому повідомили про підозру.

Читайте також:
Немає законодавства, котре обмежувало б поїздки народних депутатів за кордон під час виконання своїх обов'язків, - нардепка Федина Немає законодавства, котре обмежувало б поїздки народних депутатів за кордон під час виконання своїх обов'язків, - нардепка Федина
Нардепи декриміналізували крадіжки вартістю до 3028 гривень Нардепи декриміналізували крадіжки вартістю до 3028 гривень
Рада підвищила зарплату помічникам нардепів Рада підвищила зарплату помічникам нардепів
Справу нардепа Пономарьова передають до суду: ДБР завершило слідство Справу нардепа Пономарьова передають до суду: ДБР завершило слідство