USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Кількість чиновників, які задекларували криптовалюту, зросла удвічі за рік

У 2021 році найбільшу суму за біткоїни задекларувала директорка КП "Теплопостачання міста Одеси" Ганна Позднякова – 53 млн гривень
Криптовалюта
Джерело: відкриті джерела

Українські чиновники подали 1428 декларацій з криптовалютними активами за 2022 рік. Це майже удвічі більше, ніж у 2021-му – 788. Bitcoin, Ethereum і Tether мають найбільший попит. У 2022 році один з українських депутатів задекларував 121 біткоїн на суму понад 195 млн гривень. Про це йдеться в аналізі сервісу Опендатабот.

У деклараціях за 2021 рік найпопулярнішими криптовалютами серед українських чиновників були Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Ripple (XRP) тощо. У 2022-му топпозиції радикально не змінилися: попитом так само користувалися Bitcoin (BTC) та Ethereum (ETH), також до трійки лідерів додався Tether (USDT). Декларанти подають свої активи як у гривневому еквіваленті, так і просто вказуючи кількість одиниць криптовалюти у власності.

Біткоїни/Bitcoin (BTC). У 2021 році найбільшу суму за біткоїни задекларувала директорка КП "Теплопостачання міста Одеси" Ганна Позднякова – 53 млн гривень. За рік першість перейняв заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Сергій Карпенко. У його власності знаходяться біткоїни в еквіваленті 41 млн гривень.

Найбільшу кількість біткоїнів за 2022 рік – 121 BTC – задекларував депутат Одеської облради Кузькевич Микита Дмитрович. У гривневому еквіваленті на момент публікації тексту це понад 195 млн гривень.

Ефіріум/Ethereum (ETH). Посадовець із Дніпропетровщини Сергій Карпенко, який задекларував найбільшу кількість біткоїнів, два роки поспіль також є рекордсменом за сумою ефіріумів. У деклараціях за 2021-й та 2022 роки чиновник зазначив, що володіє однаковою сумою в еквіваленті за цю криптовалюту – 14,6 млн гривень.

Криптодолари/Tether (USDT). Найбільше криптодоларів або стейблкоїнів за 2021 рік задекларував заступник начальника департаменту Офісу генпрокурора Віталій Бровко – 774 500 одиниць. Цьому самому посадовцю належить рекорд за найбільшою сумою в еквіваленті – 20 млн гривень. Посадовець утримав першість і серед декларантів за 2022 рік.

Кількість криптодоларів у його власності не змінилася, натомість їх вартість зросла до більш ніж 29 млн гривень.
Найбільшу суму за криптодолари/стейблкоїни задекларував директор департаменту державної виконавчої служби Мінʼюсту Максим Кисельов – 25 млн гривень.

Новини за темою: Суддя одного з райсудів Київщини подав недостовірні відомості в декларацію. Тепер має сплатити штраф у понад 44 тис. гривень

Найбільші втрати у крипті

Є кілька чиновників, які задекларували свої криптоактиви, проте вказали, що втратили до них доступ. 380,95 біткоїна – рекордну суму серед українських посадовців – у 2021 році зазначив та втратив заступник голови Державної служби геології та надр України Роман Сарамага. В гривневому еквіваленті на момент публікації тексту це близько 615 млн гривень.

Найбільше ефіріума – 1800 одиниць або понад 160 млн гривень – належить депутату Подільської районної ради Одеської області Ігорю Осіпову. У 2021-му та 2022 роках у своїх деклараціях посадовець зазначив, що втратив доступ до криптовалюти.

"Проаналізувавши велику кількість декларацій, перш за все варто відзначити їх неякісне заповнення. Складається враження, що посадовці витрачають на декларації п'ять хвилин в останній день подання. Попри те що вже є спеціальний розділ, де необхідно вказувати статки у крипті, майже всі криптоволодіння заповнені по-різному, з помилками та у різних частинах декларацій. Загалом з отриманої статистики видається, що володіння таким непрозорим активом, як криптовалюта, для чиновників не є чимось ризикованим або підозрілим. Адже кількість таких посадовців за останні два роки зросла майже у два рази", – коментує засновник Опендатаботу Олексій Іванкін.

Від початку повномасштабного вторгнення було тимчасово скасовано обов’язкову перевірку декларацій посадовців. Попри це сам обов’язок посадовців звітувати про свій майновий стан та зміни в ньому скасовано не було. Восени минулого року перевірки декларацій відновили. Тож українські посадовці мали надолужити неподане за попередній період (2021-й та 2022 роки) до кінця січня 2024 року. Термін подання декларацій за 2023 рік залишається звичайним – до квітня 2024 року.

Нагадаємо, минулого 2023 року віцепрем’єр-міністр з відновлення України, міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков отримав понад 21,9 млн гривень доходів. А ще з лютого 2023 року почав користуватися житловим будинком площею 263,1 кв. м у Києві, який оформлений на Людмилу Кубракову, ймовірно, його матір.

Раніше ми повідомляли, український народний депутат міг недостовірно задекларувати криптовалюту вартістю 24 мільйони гривень. Йому повідомили про підозру.

Читайте також:
Нардепа від Нардепа від "Слуги народу" Андрія Клочка підозрюють у незаконному збагаченні на 11 млн гривень
Засновник криптовалютної біржі Binance Чжао сяде у в'язницю на чотири місяці Засновник криптовалютної біржі Binance Чжао сяде у в'язницю на чотири місяці
"Не до душі", "не хоче бути в залі з ексчленами ОПЗЖ": Розслідувачі запитали депутатів Івахіва та Палицю, чому вони не відвідують ВР
НАБУ оголосило в розшук колишнього нардепа Руслана Демчака НАБУ оголосило в розшук колишнього нардепа Руслана Демчака