USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Шольц услід за Сунаком заговорив про гарантії безпеки для України, але уточнив, що "час ще не настав"

За словами Шольца, Захід готовий надати гарантії для України, але після закінчення війни
Шольц

Олаф Шольц

Джерело: відкриті джерела

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Захід готовий надати певні гарантії безпеки для України, однак, за його словами, час для цього ще не настав. Про це німецький канцлер сказав в інтерв'ю журналісту Фаріду Закарія, уривок якого він опублікував у Twitter.

"Думаю, вони знають, що ми готові організувати певного роду гарантії для цієї країни (України - ред.) на майбутній мирний період. Але до цієї точки ми ще не прийшли", - сказав Шольц.

Глава німецького уряду також підкреслив, що Захід не ухвалюватиме мирних рішень у війні за Україну, але назвав основою переговорів відведення російських військ.

Варто зазначити, що Шольц уже другий європейський лідер, який за останні кілька тижнів знову порушив тему гарантій безпеки для Києва. Раніше на цю тему висловився прем'єр-міністр Британії Ріші Сунак.

Про що саме говорив британський прем'єр?

На Мюнхенській безпековій конференції Сунак підтримав ідею вступу України до НАТО, але наполягав на тому, що до цього має бути план забезпечення безпеки країни.

"Нам потрібно подумати про те, як у майбутньому ми захищатимемо безпеку України, – сказав він. – Це розмова, яку ми маємо розпочати, бо саміт у Вільнюсі – гарне місце для завершення". Лідери країн Північноатлантичного альянсу зустрінуться 11-го та 12 липня у литовській столиці.

Сунак також закликав союзників України направити більше артилерії, далекобійної зброї, танків та систем ППО, щоб відобразити російське вторгнення, заявивши, що війна досягла "переломного моменту", і Київ може отримати вирішальну перевагу, якщо йому дадуть правильну зброю.

Держсекретар США Ентоні Блінкен підтримав ініціативу в галузі безпеки, заявивши, що окрім нинішнього конфлікту союзники повинні забезпечити, щоб Москва не становила загрози для України в майбутньому, оскільки вона сподівається приєднатися до військового альянсу, який складається з 30 членів.

"Ми повинні зробити все, що в наших силах, щоб через п'ять років Росія просто не повторила цю вправу", – зазначив Блінкен на конференції в Мюнхені.

Виступаючи перед журналістами в кулуарах конференції, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що досі неясно, на що буде схожа структура, але вона може включати довгострокове партнерство, яке допоможе Україні модернізувати збройні сили та прийняти стандарти НАТО як спосіб побудови надійного захисту, який Росія більше не порушить.

"Нам потрібно переконатися, що вони не продовжать захоплювати частини української території, але це також багато в чому пов'язано з тим, що ми не можемо дозволити Росії зазіхати на європейську безпеку", – додав Столтенберг. Тому нам необхідно забезпечити якісь рамки, які не дозволять Росії продовжувати цей цикл агресії.

"Найкращі гарантії безпеки до вступу до НАТО – це санкції, зброя та гроші", – заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на панелі з Блінкеном та німецькою колегою Анналеною Бербок.

Минулого місяця Велика Британія стала першою країною, яка взяла на себе зобов'язання направити сучасні основні бойові танки в країну, що постраждала від війни, і це рішення допомогло Німеччині, США та іншим країнам зробити те ж саме.

За словами Сунака, британські танки будуть готові до використання в Україні вже у березні. Раніше цього місяця прем'єр-міністр отримав політичну підтримку, коли Володимир Зеленський несподівано відвідав Велику Британію, подякувавши країні за підтримку України від початку війни.

Зараз Велика Британія обговорює відправку ракет великої дальності в Україну, а також оцінює довгострокову можливість відправлення винищувачів для допомоги у війні проти Росії. Британські війська розпочнуть навчання українських пілотів навесні, хоча Сунак сказав, що матеріально-технічні проблеми підтримки британських літаків означають, що відправлення літаків у короткостроковій перспективі неможливе.

Читайте також:
РПЦ закликала до РПЦ закликала до "священної війни" в Україні: Як реагує УПЦ
Знущалися через сексуальну орієнтацію: Активісти розповіли, як росіяни катували представників ЛГБТК у Херсонській області Знущалися через сексуальну орієнтацію: Активісти розповіли, як росіяни катували представників ЛГБТК у Херсонській області
97% своїх повітряних атак цьогоріч Росія спрямувала на цивільні об'єкти, - Умєров 97% своїх повітряних атак цьогоріч Росія спрямувала на цивільні об'єкти, - Умєров
Понад 50 тисяч осіб в Україні вважаються зниклими безвісти Понад 50 тисяч осіб в Україні вважаються зниклими безвісти