USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

ЗСУ отримають ще 105 розвідувальних БПЛА Vector

Фінансується замовлення урядом Німеччини
БПЛА Вектор
Джерело: відкриті джерела

Компанія Quantum-Systems GmbH оголосила про передачу 105 розвідувальних БПЛА з великою тривалістю польоту типу Vector для військової підтримки Збройних сил України. Про це у своєму Телеграмі інформує Головне управління розвідки.

В повідомленні йдеться, що замовлення фінансується урядом Німеччини. Це вже повторне замовлення безпілотників з боку України.

"Quantum-Systems також оголошує про відкриття центру навчання операторів Vector в Україні. Цей заклад також стане місцевим центром для закупівлі запасних частин і послуг з ремонту", – зазначає ГУР.

Що це за безпілотник

Vector – це розвідувальний безпілотник із нерухомим крилом, який здатний злітати приземлятися вертикально.

Розмах крила Vector складає 2,8 м, швидкість польоту – до 72 км/год.

Для запуску БПЛА не потрібна пускова катапульта або злітно-посадкова смуга, а він працює при швидкості вітру до 12 м/с. Час польоту – до 120 хвилин, радіус дії системи – до 15 км (можливе збільшення до 25 км).

Завдяки оновленню програмного забезпечення Vector може працювати за відсутності GNSS. Електрооптичний та інфрачервоний сенсори дозволяють безпілотнику виконувати місії як вдень, так і вночі.

До речі

Кабінет міністрів України спростив процедуру митного оформлення дронів цивільного та подвійного призначення. Про це на своїй сторінці у Facebook написала перша віцепрем'єрка – міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Джерело: відкриті джерела

Вона нагадала, що головним наріканням волонтерів було те, що під час розмитнення дронів необхідно було надавати гарантійні листи від майбутніх користувачів дронів (військових підрозділів). Нині уряд скасував цю норму.

Тепер митне оформлення невійськових БПЛА виконують одразу в місці перетину кордону і для оформлення необхідно подати паперову або електронну декларацію.

Які зміни вніс Кабмін щодо розмитнення БПЛА

КМУ вніс зміни до власної постанови від 1 березня 2022 №174 "Деякі питання пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України в умовах воєнного стану".

Оновлення в постанові наступні:

– військові адміністрації включено до кола кінцевих користувачів, які мають право виписувати гарантійні листи на товари військового призначення;

– для чіткості застосування норм формулювання "нецивільного призначення" замінено словами "військового призначення";

– позицію "8802" замінено позицією "8806"

"Проблему додаткових документів, яких вимагали від волонтерів при ввезенні дронів, вирішено однозначно: жодних додаткових документів для ввезення цивільних дронів як гуманітарної допомоги не потрібно, також і гарантійних листів. Завдяки змінам до постанови №174 правила ввезення гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану стають чіткішими і простішими", – написала Свириденко.

В ГУР заявили, що Росія фактично вичерпала свої запаси ракет, тому військове керівництво буде намагатися застосовувати нові підходи, комбінуючи різні типи ракет і дронів. Раніше повідомлялося, що російські війська можуть виступити на Харків та Рівне, коли замерзне земля.
Читайте також:
В Україні кількість В Україні кількість "кас у смартфоні" вдвічі перевищує традиційні
Над ядерними реакторами т.о. ЗАЕС росіяни використовують дрони-камікадзе Над ядерними реакторами т.о. ЗАЕС росіяни використовують дрони-камікадзе
Хімічна зброя проти України: США підтвердили використання РФ забороненої хімічної речовини хлорпікрину Хімічна зброя проти України: США підтвердили використання РФ забороненої хімічної речовини хлорпікрину
Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні в форматі застосунку: Як він працюватиме Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні в форматі застосунку: Як він працюватиме