USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Ізоляція Криму, Путін – тварина та мобілізація: Головні тези з інтерв’ю Зеленського The Economist

Глава держави: "Путін відчуває слабкість, як тварина, тому що він і є тварина"
Володимир Зеленський
Володимир Зеленський
Джерело: The Economist

Якщо призначити вибори у 2024 році, то можна забути про контрнаступальні дії та деокупацію. Про це заявив президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю The Economist.

"Мобілізація – це не лише питання відправки солдатів на фронт. Це стосується кожного з нас. Це мобілізація всіх зусиль. Це єдиний спосіб захистити нашу державу і деокупувати нашу землю. Давайте будемо чесними, ми переключилися на внутрішню політику. Якщо ми продовжуємо зосереджуватися на внутрішній політиці, нам потрібно призначити вибори. Змінити законодавство, Конституцію. Але забудьте про контрнаступальні дії та деокупацію", – сказав він.

Про що ще говорив глава держави. Основні тези:

  • Центром тяжіння війни стануть Крим і пов'язаний з ним бій у Чорному морі. Ізоляція Криму та деградація там військового потенціалу Росії надзвичайно важлива для України, тому що це спосіб зменшити кількість атак із цього регіону.
  • Зеленський не бачить жодних фундаментальних кроків до миру з боку Росії, натомість українці відчувають шквал повітряних атак на українські міста по всій країні. І якщо Росія посилає сигнали про бажання заморозити конфлікт, як повідомляють деякі західні ЗМІ, – "це не тому, що вони праведні люди, а тому, що їм бракує ракет, боєприпасів або підготовлених військ. Їм потрібна ця пауза. Відновити всі їхні сили. А потім усіма силами перегорнути сторінку цієї війни".
  • "Путін відчуває слабкість, як тварина, тому що він і є тварина. Він відчуває кров, він відчуває свою силу. І він з'їсть вас на вечерю з усіма вашими ЄС, НАТО, свободою і демократією".
  • Україна не розкриває своїх цілей на сході та півдні, адже витоки в пресу перед контрнаступом торік допомогли Росії підготувати оборону.
  • Начебто перемога Путіна на полі бою – це не більше ніж "відчуття". Окупанти все ще гинуть тисячами. А в таких місцях, як Авдіївка, Росія не здобула за рік жодного великого міста, натомість Україна прорвала блокаду Чорного моря і транспортує морським шляхом мільйони тонн зерна.
  • Підтримуючи Україну, Європа захищає від російської агресії себе. Якщо Україна програє, Путін наблизить свою армію до Заходу.
  • Завищені очікування пана Зеленського напередодні контрнаступу 2023 року частково призвели до почуття розчарування.
  • "Найважливіша професія, яку українець може робити зараз, – це бути в Україні... а для наших західних партнерів – бути з Україною... Якщо у вас немає сил, то або забирайтеся геть, або відійдіть убік. Ми не відступимо". "Питання в тому, чи зможе майстер-комунікатор 2022 року переконати решту світу розділити це переконання".

Посилення мобілізації в України

Новий законопроєкт про мобілізацію та військовий облік зареєстрували у Верховній Раді пізно ввечері 25 грудня. Тепер його мають розглянути в комітетах, а потім проголосувати у двох читаннях. Детальніше ми розписали тут.

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний дав пресконференцію, на якій роз’яснив законопроєкт.

Адвокатка в ефірі UWN зазначила, що новий законопроєкт передбачає порушення конституційних прав громадян України.

Forbes із посиланням на одного з депутатів зі "Слуги народу" повідомив, що документ ще можуть відправити на доопрацювання.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат