USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Історична помилка в Мексиці: Скелет жінки-ацтека 50 років вважали "іспанським ченцем"

Відмінності в особливостях скелета викликали у вчених сумніви
мексика знахідки
Знахідки вчених
Джерело: Arkeonews

Нещодавні дослідження древнього палацу в Мексиці вказали на серйозну історичну помилку. Протягом 50 років вважалося, що скелет, виставлений у палаці, належав іспанському ченцю, але новий аналіз показав, що насправді він належав жінці-ацтеку. Дослідження провели антропологи Національного інституту антропології та історії Мексики (INAH), повідомляє Аrkeonews.

Знахідку 1971 року довго вважали похованням Хуана Лейви – іспанського монаха, який служив дружині Ернанда Кортеса – конкістадора і першовідкривача, завойовника Мексики.

Ідентифікація ґрунтувалася на францисканському кодексі XVI століття. Однак відмінності в особливостях скелета викликали у вчених сумніви.

"Завдяки цьому, як раніше вважали, обґрунтованому висновку, на табличці з описом, яка "супроводжувала" археологічну знахідку майже півстоліття, було написано: "Поховання з деформованим тілом", "Знайдено поховання чоловіка з деформованими хребцями", - йдеться у повідомленні.

Палац Кортеса був пошкоджений землетрусом у вересні 2017 року, що стало причиною його реконструкції.

Згодом аналіз скелета показав, що на момент смерті це була жінка у віці від 30 до 40 років.

"З огляду на розмір плечової кістки, дослідники припускають, що особа мала зріст близько 147 сантиметрів. Ширша форма тазу також вказує на те, що скелет належав жінці. Її поховали ритуально, можливо, під час жертвоприношення. Це могло статися у період іспанського вторгнення між 1500 і 1521 роками", - вказують у виданні.

За словами вчених, під час дослідження також виявили останки двох інших людей, зокрема немовляти й дитини, які, ймовірно, перебували у родинних стосунках.

Новини за темою: У Перу знайшли мумію, якій понад тисячу років

Науковці запропонували провести ДНК, щоб довести чи спростувати це.

Раніше

Торік у червні в мексиканському штаті Халіско, в яру Мірадор-дель-Боске, виявили 45 пакетів з людськими рештками.

"Пошукова робота, проведена державною прокуратурою для встановлення місцезнаходження семи зниклих працівників кол-центру, призвела до виявлення мішків з людськими останками в ущелині Мірадор-дель-Боске, що знаходиться у муніципалітеті Сапопан", – розповідали в місцевій прокуратурі.

Зазначається, що роботи в ущелині розпочинали вдень 30 травня після того, як в цій місцевості знайшли перший пластиковий пакет з людськими рештками.

У результаті пошуків, слідчим вдалося отримати інформацію про можливе місцезнаходження речових доказів у важкодоступній зоні, на глибині 40 метрів, де перебували декілька мішків.

Читайте також:
Рятуючи захисників: На Полтавщині роблять унікальні медичні інструменти для вилучення уламків з тіл поранених Рятуючи захисників: На Полтавщині роблять унікальні медичні інструменти для вилучення уламків з тіл поранених
Маск анонсував розробку нейрочіпів для повернення зору сліпим Маск анонсував розробку нейрочіпів для повернення зору сліпим
Найщасливішою країною світу стала Фінляндія, Україна ж опинилася на 105 місці, – дослідження Найщасливішою країною світу стала Фінляндія, Україна ж опинилася на 105 місці, – дослідження
Українка вперше отримала премію ЄС для жінок-інноваторів Українка вперше отримала премію ЄС для жінок-інноваторів