USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Іран за допомогою знижок витісняє російську нафту з Китаю, – Bloomberg

У серпні Пекін закуповував рекордні 1,5 млн барелів на добу
нафта
Джерело: відкриті джерела

Китай, найбільший у світі імпортер нафти, збільшує обсяги поставок з Ірану. У серпні вони досягли рекордних з 2013 року 1,5 млн барелів на добу. Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на дані французької компанії Kpler, яка відстежує дані про сировинні ринки.

Там зазначають, що порівняно із січнем – липнем, коли Пекін купував у середньому 917 000 барелів на добу, попит на іранську нафту зріс більш ніж у півтора раза.

Трейдери, які працюють у регіоні, наголошують, що причина попиту на іранську нафту криється в ціні, адже її пропонують зі знижкою 10 доларів за барель порівняно з Brent, а коштує вона значно дешевше за російську.

У серпні вартість російської Urals піднялася до 70 доларів. Це на 15 доларів нижче від поточних котирувань Brent, але реальна знижка значно менша, бо в кінцеву вартість нафти для покупця закладено витрати на транспортування і страхування.

Як розповіли в Kpler, іранську нафту в урядових даних Китаю часто класифікують як надходження з Малайзії, а іноді як розбавлену бітумну суміш, якщо її змішано з важчою венесуельською сирою нафтою.

Незалежні нафтопереробники часто маскують іранську сиру нафту під сировину, наприклад, бітумну суміш, щоб уникнути використання квоти на імпорт нафти в Китай.

Згідно з митними даними, імпорт іншої важкої нафти в червні зріс приблизно у 88 разів порівняно з травнем, тоді як закупівлі бітумної суміші зросли в чотири рази. Малайзія є найбільшим постачальником обох продуктів.

Водночас у компанії зауважили, що митні дані Китаю не містять інформації про імпорт з Ірану з середини 2022 року.

Нагадаємо, 5 серпня українські надводні дрони атакували російський корабель у Чорному морі, цього разу удар припав на нафтовий танкер SIG.

Також ще раніше у Чорному морі було атаковано великий десантний корабель Північного флоту Росії "Оленегорский горняк".

Пізніше західні експерти повідомили, що українські атаки на російські кораблі поставили під загрозу інфраструктуру експорту нафти РФ.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму