USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Іран вперше поставив РФ новітні авіабомби, – експерт

Ймовірно, іранський дрон мав атакувати Сумську область, але з невідомої причини впав
іранський дрон_2
Іранський дрон
Джерело: Bild

Іран вперше поставив Росії новітні високоточні авіабомби Qaem-5 для ударів по території України. Про це пише Bild, посилаючись на експерта з аналізу відкритих даних Юліана Рьопке.

Фахівець вивчив відеозапис із Курської області РФ, де розбився важкий іранський безпілотник Qods Mohajer-6. Дрон ніс на борту новітні іранські керовані авіабомби Qaem-5.

"У самому Ірані БпЛА поставили на озброєння тільки 2019 року. І, ймовірно, іранський дрон мав атакувати Сумську область, але з невідомої причини впав", – зазначено в повідомленні.

Іранський дрон
Джерело: Bild

Як вважає Рьопке, до цього випадку росіяни не застосовували високоточні Qaem-5 в Україні. Тому їхнє використання вказує на "новий рівень" військової співпраці Тегерана і Москви.

Новини за темою: Як іранська зброя впливає на війни у світі, – дослідження Bloomberg

Співпраця Ірану й РФ

Тим часом не так давно західні ЗМІ повідомляли, що Тегеран відкрив нову сторінку дипломатичних відносин між країнами, погодившись передати РФ тисячі безпілотників і ракет для війни проти України. Невідомо, скільки систем ППО Іран отримав від Росії та скільки з них уже працюють на місцях.

Аналітики вказували, що угоди щодо зброї є частиною ширшої співпраці між РФ та Іраном. Документ включає спільне виробництво ударних безпілотників у РФ, обмін технологіями та оцінку розробленої зброї одразу на полі бою. Співпраця приносить значні переваги для обох держав, підвищуючи статус Ірану з молодшого союзника до стратегічного партнера Росії.

Водночас журналісти, посилаючись на представників розвідки, зазначали, що Москва таємно працює над передачею Тегерану винищувачів Су-35 – одного з найпотужніших російських винищувачів-бомбардувальників. Це може значно модернізувати та посилити іранські військово-повітряні сили.

Крім того, Росія отримує користь від співпраці з Іраном. На додаток до тисяч безпілотників, закуплених в Тегерані, наприкінці минулого року Москва погодилася купити додаткові товари військового призначення на суму близько двох мільярдів доларів, зокрема системи радіоелектронної боротьби, які були пріоритетом для російської армії в Україні.

Читайте також:
Росія виготовляє по 50 стратегічних ракет Х-101 щомісяця Росія виготовляє по 50 стратегічних ракет Х-101 щомісяця
Агентурна група ФСБ готувала підпали торгових центрів на території ЄС Агентурна група ФСБ готувала підпали торгових центрів на території ЄС
Rheinmetall отримав перше замовлення від України на будівництво заводу боєприпасів Rheinmetall отримав перше замовлення від України на будівництво заводу боєприпасів
Суддя ОАСК, у якої знайшли російське громадянство, йде у відставку Суддя ОАСК, у якої знайшли російське громадянство, йде у відставку