USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Іран вперше поставив РФ новітні авіабомби, – експерт

Ймовірно, іранський дрон мав атакувати Сумську область, але з невідомої причини впав
іранський дрон_2
Іранський дрон
Джерело: Bild

Іран вперше поставив Росії новітні високоточні авіабомби Qaem-5 для ударів по території України. Про це пише Bild, посилаючись на експерта з аналізу відкритих даних Юліана Рьопке.

Фахівець вивчив відеозапис із Курської області РФ, де розбився важкий іранський безпілотник Qods Mohajer-6. Дрон ніс на борту новітні іранські керовані авіабомби Qaem-5.

"У самому Ірані БпЛА поставили на озброєння тільки 2019 року. І, ймовірно, іранський дрон мав атакувати Сумську область, але з невідомої причини впав", – зазначено в повідомленні.

Іранський дрон
Джерело: Bild

Як вважає Рьопке, до цього випадку росіяни не застосовували високоточні Qaem-5 в Україні. Тому їхнє використання вказує на "новий рівень" військової співпраці Тегерана і Москви.

Новини за темою: Як іранська зброя впливає на війни у світі, – дослідження Bloomberg

Співпраця Ірану й РФ

Тим часом не так давно західні ЗМІ повідомляли, що Тегеран відкрив нову сторінку дипломатичних відносин між країнами, погодившись передати РФ тисячі безпілотників і ракет для війни проти України. Невідомо, скільки систем ППО Іран отримав від Росії та скільки з них уже працюють на місцях.

Аналітики вказували, що угоди щодо зброї є частиною ширшої співпраці між РФ та Іраном. Документ включає спільне виробництво ударних безпілотників у РФ, обмін технологіями та оцінку розробленої зброї одразу на полі бою. Співпраця приносить значні переваги для обох держав, підвищуючи статус Ірану з молодшого союзника до стратегічного партнера Росії.

Водночас журналісти, посилаючись на представників розвідки, зазначали, що Москва таємно працює над передачею Тегерану винищувачів Су-35 – одного з найпотужніших російських винищувачів-бомбардувальників. Це може значно модернізувати та посилити іранські військово-повітряні сили.

Крім того, Росія отримує користь від співпраці з Іраном. На додаток до тисяч безпілотників, закуплених в Тегерані, наприкінці минулого року Москва погодилася купити додаткові товари військового призначення на суму близько двох мільярдів доларів, зокрема системи радіоелектронної боротьби, які були пріоритетом для російської армії в Україні.

Читайте також:
Понад 14 тисяч громадян України незаконно утримує Росія, – Лубінець Понад 14 тисяч громадян України незаконно утримує Росія, – Лубінець
Парламентська асамблея ОБСЄ ухвалила резолюцію з визнанням дій РФ геноцидом українського народу Парламентська асамблея ОБСЄ ухвалила резолюцію з визнанням дій РФ геноцидом українського народу
В Ірані пройшов перший тур президентських виборів: Хто вийшов у наступний раунд В Ірані пройшов перший тур президентських виборів: Хто вийшов у наступний раунд
На території України знайшли уламки ракет, які належать Північній Кореї, - рада безпеки ООН На території України знайшли уламки ракет, які належать Північній Кореї, - рада безпеки ООН