USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 6 4 6 0 (+1160)
USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90

Іран напередодні розстрілу людей у "Крокусі" попереджав РФ про підготовку теракту, – Reuters

Тегеран отримав інформацію про підготовку теракту в Підмосков'ї під час допитів заарештованих у зв'язку з вибухами в Ірані
теракт у Крокус cіті
Джерело: відкриті джерела

За кілька днів до теракту в Підмосков'ї, під час якого було вбито 144 людини, Іран попереджав Москву про можливу велику "терористичну атаку". Про це пише Reuters із посиланням на джерела.

Сполучені Штати також заздалегідь попередили Росію про ймовірний напад ісламістів, але Москва применшувала значення цієї інформації.

При цьому Росії складніше спростувати інформацію про напад від дипломатичного союзника Ірану, що також викликає питання з приводу ефективності російських служб безпеки.

"За кілька днів до нападу в Росії Тегеран поділився з Москвою інформацією про можливий великий теракт усередині Росії, отриманою під час допитів заарештованих у зв'язку зі смертоносними вибухами в Ірані", – повідомило одне з джерел.

Водночас ще одне джерело уточнило, що передана інформація Росії про підготовку атаки не мала конкретних подробиць щодо часу і точної мети.

"Їм (членам ІДІЛ-К) було доручено підготуватися до масштабної операції в Росії... Один із терористів (заарештований в Ірані) повідомив, що деякі члени угруповання вже виїхали в Росію", – сказав співрозмовник.

При цьому прессекретар диктатора Володимира Путіна, коментуючи інсайд Reuters, сказав таке: "Я нічого про це не знаю".

Теракт у "Крокус Сіті Хол"

Як відомо, "Ісламська держава" взяла на себе відповідальність за вибухи в Ірані, які стали найбільш смертоносними з часів Ісламської революції 1979 року. Джерела в американській розвідці повідомили, що ІДІЛ-К здійснила як теракти 3 січня в Ірані, так і стрілянину 22 березня в Москві.

Нагадаємо, у російському Красногорську стався масштабний теракт. Перед концертом у музичному центрі "Крокус Сіті Хол" невідомі відкрили вогонь

Інцидент трапився перед початком концерту гурту "Пікнік". Попередньо, спочатку невідомий у камуфляжі відкрив стрілянину з автомата та кидав петарди. Однак виявилося, що нападників було пʼятеро.

Згодом окупанти заявили, що терористи, які влаштували стрілянину в торговельному центрі під Москвою, "намагалися перетнути кордон з Україною".

Проте терористи ІДІЛ визнали, що саме вони стоять за атакою на ТЦ у Підмосков'ї.

В Інституті вивчення війни (ISW) пізніше зазначили, що атака "Ісламської держави Хорасан" 22 березня на московський "Крокус Сіті Хол" є помітним провалом російської розвідки та правоохоронних органів. Там також додали, що бажання Кремля звинуватити Україну в теракті у "Крокус Сіті Хол" загрожує внутрішній безпеці Росії.

Читайте також:
Вірменія може заборонити трансляцію російських каналів, – Пашинян Вірменія може заборонити трансляцію російських каналів, – Пашинян
Росія запустила по Україні близько 50 північнокорейських балістичних ракет: Майже половина з них вибухнула в повітрі Росія запустила по Україні близько 50 північнокорейських балістичних ракет: Майже половина з них вибухнула в повітрі
ЄС планує запровадити санкції проти 11 російських кораблів, – ЗМІ ЄС планує запровадити санкції проти 11 російських кораблів, – ЗМІ
Країни ЄС отримали пропозицію 14 пакета санкцій проти Росії. Він містить обмеження на імпорт СПГ Країни ЄС отримали пропозицію 14 пакета санкцій проти Росії. Він містить обмеження на імпорт СПГ