USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 5 3 0 0 (+1040)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

ЄС виділяє Україні 75 млн євро на гуманітарні проєкти

У центрі гуманітарної стратегії Євросоюзу в Україні – захист людей, які постраждали від війни
гуманітарна допомога

Ілюстративне фото

Джерело: Уніан

Європейський Союз оголосив про перші 83 мільйони євро гуманітарної допомоги для підтримки людей, які постраждали від війни Росії проти України у 2024 році. З цієї частини Україні нададуть 75 млн євро, йдеться на сайті ЄС.

"З 83 мільйонів євро гуманітарного фінансування 75 мільйонів виділяємо на гуманітарні проєкти в Україні для надання екстреної допомоги, включаючи доступ до основних потреб, таких як притулок, послуги захисту, чиста вода, освіта та охорона здоров’я. У центрі гуманітарної стратегії ЄС в Україні – захист людей, які постраждали від війни, особливо тих, хто живе поблизу прифронтових районів", – йдеться в повідомленні.

Європосадовці кажуть, що цілеспрямовані атаки Росії на ключові енергетичні та цивільні інфраструктури України, такі як лікарні, школи та електромережі, серйозно перешкоджають доступу людей до основних послуг.

"З кожним новим обстрілом все більше українців залишаються без даху над головою та потребують допомоги та притулку в умовах морозу. За оцінками, 14,6 мільйона людей в Україні потребують гуманітарної допомоги, це нове фінансування надходить у вирішальний час", – вказують парламентарі.

В Євросоюзі зазначають, що 8 мільйонів євро надають на гуманітарні проєкти в Молдові як цільову допомогу найбільш уразливим верствам населення, включаючи гуманітарну грошову допомогу для забезпечення основних потреб, захисту та охорони здоров’я.

Разом з тим Європейська комісія виділила загалом 926 мільйонів євро на програми гуманітарної допомоги цивільним особам, які постраждали від війни в Україні після вторгнення Росії в лютому 2022 року.

"З цього фінансування 860 мільйонів євро – на гуманітарні програми в межах України та 66 мільйонів євро –  на підтримку біженців, які втекли до сусідньої Молдови", – пояснили в ЄК.

Гуманітарна допомога ЄС, яка присутня в Україні з 2014 року, працює по всій країні, зосереджуючись на важкодоступних районах поблизу лінії фронту у східних і південних областях.

Новини за темою: Українці, які знаходяться в ЄС, повинні мати право на тимчасовий захист, – Стефанішина

Раніше

Агентство Організації Об'єднаних Націй у справах біженців попереджає про уповільнення надання допомоги Україні у 2024 році. При цьому понад 10 мільйонів осіб були змушені покинути свої домівки через повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

Відтак, у 2022-му та 2023 роках робота УВКБ ООН та інших організацій з надання допомоги була добре профінансована. Але цього року скорочення стало неминучими через те, що війна в Україні втратила міжнародну увагу.

"Війна в Україні втратила міжнародну увагу, а війна в Секторі Гази домінує в заголовках газет. А три основні донори – Німеччина, США та ЄС – розмір допомоги Україні ще не визначали", – заявив голова Управління Верховного комісара ООН у справах біженців Філіппо Гранді.

Читайте також:
Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії
Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні
Схвильованість РФ щодо можливої відправки західних військ в Україну показує, що стратегія працює, – Макрон Схвильованість РФ щодо можливої відправки західних військ в Україну показує, що стратегія працює, – Макрон
Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян