USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Гірськолижні курорти Європи – під загрозою закриття: В чому причина та чим це загрожує

Через зміну клімату європейські гірськолижні курорти можуть лишитися без снігу
Гірськолижні курорти
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Близько половини всіх європейських гірськолижних курортів зіткнуться з високим ризиком нестачі снігу, якщо глобальне потепління призведе до підвищення середньосвітової температури на два градуси за Цельсієм. Таких висновків дійшли у дослідженні, яке опублікував науковий журнал Nature Climate Change.

"Зменшення снігового покриву становить значний ризик для багатьох гірськолижних курортів, які часто протидіють цій тенденції за допомогою штучного снігу, що призводить до збільшення викидів, спричинених гірськолижним туризмом. Наразі дослідження кількісно оцінюють ризики підвищення температури для гірськолижної індустрії на загальноєвропейському рівні, а також потенціал та обсяги викидів від снігозаготівлі", – йдеться в дослідженні.

Так, за ймовірним сценарієм, з підвищенням температури на три градуси за Цельсієм у цьому столітті 91% європейських гірськолижних курортів опиняться під загрозою нестачі снігу для занять зимовими видами спорту. А от якщо глобальне потепління досягне чотирьох градусів, то майже всі гірськолижні курорти на континенті ризикують зіткнутися з нестачею снігу.

За позитивним сценарієм, якщо вдасться обмежити підвищення температури до 1,5 градуса – мета, визначена в Паризькій кліматичній угоді, – то лише 32% гірськолижних курортів матимуть високий ризик нестачі снігу, згідно з дослідженням.

При цьому, зазначають дослідники, машини для штучного засніження зможуть лише частково компенсувати нестачу природного снігу в умовах потепління на Землі. Таким чином, за даними фахівців, частку "зниклого снігу" можна компенсувати до 14–26% за рахунок штучного снігу.

Новини за темою: В Антарктиді через потепління загинуло до 10 тис. пінгвінів, – BBC

Довідка

Європа – головний центр гірськолижного спорту на планеті, де розташовано близько половини всіх гірськолижних курортів світу. У дослідженні розглядалися 2234 курорти у 28 країнах Європи. Згідно з прогнозами дослідження, особливо сильно постраждають курорти Альп.

Світові загрожує глобальне потепління

Додамо, вже цього року або у 2024-му людство стане свідком нового температурного рекорду у світі. Абсолютний максимум буде подолано завдяки кліматичним змінам та поверненню такого погодного явища, як Ель-Ніньо.

До того ж європейський космічний корабель Cryosat відстежив близько 200 тисяч льодовиків на Землі та виявив втрату 2720 мільярдів тонн льоду за 10 років через зміну клімату. Це прирівнюється до втрати 2% їхньої маси за десятиліття. Вже зараз вчені припускають, що такі переломні моменти призведуть до глобальних екологічних змін, що змусить перемалювати карти вперше за 150 років.

Читайте також:
Від початку війни в Україні знищено або пошкоджено 1804 об'єкти культури Від початку війни в Україні знищено або пошкоджено 1804 об'єкти культури
Українські вчені зафіксували раптове зростання хлорофілу в океані: Як це пов'язано з глобальним потеплінням? Українські вчені зафіксували раптове зростання хлорофілу в океані: Як це пов'язано з глобальним потеплінням?
Понад 100 країн домовилися потроїти використання Понад 100 країн домовилися потроїти використання "зеленої" енергетики до 2030 року, – Reuters
Спека наростає: У світі зафіксували потепління на 2°C вище за доіндустріальний період Спека наростає: У світі зафіксували потепління на 2°C вище за доіндустріальний період