USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Від початку війни в Україні знищено або пошкоджено 1804 об'єкти культури

Втрати сфери культури, релігії, туризму і спорту внаслідок агресії РФ оцінюються в 10,8 млрд доларів
Музей Сковороди
Музей Григорія Сковороди, знищений на Харківщині
Джерело: Facebook

Загальні непрямі втрати сфери культури, релігії, туризму і спорту внаслідок агресії РФ перевищили 10,8 млрд доларів. Про це повідомила голова Державного агентства розвитку туризму України Мар'яна Олеськів.

За її словами, Україна зазнала колосальних втрат. У Держагентстві розвитку туризму щомісяця фіксують нові цифри разом з обласними організаціями.

"Частина об'єктів, можливо, ніколи не буде відновлена. Захист спадщини – одне з наших ключових завдань. Інформуючи про втрати, ми вже зараз шукаємо можливості (майбутнього) відновлення, зокрема за допомогою наших партнерів", – зазначила Олеськів.

Вона додала, що від початку війни знищено або пошкоджено 1804 об'єкти культури, 348 релігійних споруд, 164 об'єкти туризму. Зокрема, втрати об'єктів туризму оцінюють у 4,4 млрд доларів, збитки навколишньому середовищу – у 2 трлн доларів. Окуповано 13 національних парків, вісім природних і два біосферні заповідники.

Наслідки російських обстрілів по релігійних спорудах

За словами релігієзнавця, керівника проєкту "Релігія у вогні" Руслана Халікова, під снаряди російських окупантів потрапили понад 100 релігійних споруд у Донецькій області, більше ніж 80 – у Київській, в Луганській та Харківській областях – понад 60 релігійних споруд, в Херсонській – більше ніж 55, в Запорізькій – понад 30. А в Сумській, Чернігівській, Миколаївській, Дніпропетровській областях – десятки релігійних споруд було пошкоджено або зруйновано внаслідок бойових дій.

Також під обстріли росіян потрапили храми у Тернопільській, Одеській, Житомирській, Вінницькій областях. Росіяни б'ють по православних храмах УПЦ, також по церквах протестантських конфесій.

"Приблизно чверть із тих храмів, які були пошкодженні, непридані до використання, оскільки вони фактично повністю знищені. Хоча деякі храми вдається відновлювати, зокрема у Київській області", – розповів Халіков.

Нагадаємо, 7 лютого шість регіонів опинилися під ударом ворога. У Миколаєві десятки житлових будинків зруйновані, загинула одна людина. У Києві постраждали більше ніж десять людей, станом на ранок відомо про двох загиблих. Під завалами можуть бути люди. В столиці були пошкоджені деякі комунікації, зокрема високовольтні кабелі. Двоє людей постраждало на Харківщині, врятовано одну людину. У Львівській області також працюють рятувальники на місці прильоту.

Читайте також:
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську