USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Функції ТЦК можуть передати цивільним органам: У Раді вже обговорюють це питання

Це хочуть зробити з метою уникнення конфліктів терцентрів комплектування з іншими громадянами
повістка
Джерело: відкриті джерела

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглядає варіанти неповторення конфліктів територіальних центрів комплектування з іншими громадянами. Зокрема, розглядається варіант передачі видачі повісток цивільним органам. Про це заявив заступник голови цього комітету нардеп Єгор Чернєв в ефірі національного телемарафону.

Він назвав "дійсно ганебною ситуацією, коли військові б'ються з лікарями – я такого ще не бачив". Йшлося про нещодавню бійку між медиками та працівниками ТЦК в Одесі. 

Народний депутат зазначив, що сьогодні у парламентському комітеті опрацьовують варіанти, які б допомогли уникнути повторення подібних ситуацій у майбутньому. Один із варіантів полягає в тому, що функції терцентрів комплектування можуть передати "якимось цивільним органам".

"(Тобто, – ред.) вивести зі Збройних сил чи Міністерства оборони. Але це – один із варіантів, можливо, який розвʼяже проблеми або не допускатиме таких історій", – сказав Чернєв.

Парламентар додав, що також потрібні "чітко виписані норми бронювання", але це має зробити уряд.

Які функції можуть забрати у ТЦК?

Військовий адвокат, юрист Центру надання підтримки ветеранам Роман Лихачов пояснив NV, що ТЦК займається не лише мобілізацією громадян, а й постановкою на військовий облік, нарахуванням грошового забезпечення, видачею довідок про грошове забезпечення для пенсійних фондів, супроводом родин загиблих тощо.

Він вважає, що частину функції територіальних центрів комплектування можна передати ЦНАПам, а решту залишити в електронному форматі. Зокрема, з ТЦК можна прибрати функцію роздачі повісток. Це можуть робити роботодавці, керівники навчальних закладів, управителі багатоквартирних будинків, представники органів місцевого самоврядування. Питанням осіб, які ухиляються від мобілізації, можуть займатись органи поліції.

Новини за темою: Повістки із середини липня надсилатимуть поштою

На думку військового експерта, колишнього речника Генштабу ЗСУ, організацію проведення мобілізаційних заходів можуть виконувати структури, які не ототожнені зі Збройними силами, адже за неї відповідає уряд. Він пояснив, що мобілізацією зараз займаються Сухопутні війська.

"Чому представники Сухопутних військ мають відбирати спеціалістів для Повітряних сил чи для Військово-морських сил? Це нелогічно", – каже він.

Військовий експерт Павло Нарожний вважає, що цивільним органам можна передати функції щодо роботи з ветеранами чи сім'ями військовослужбовців і тим розвантажити терцентри комплектування безпосередньо для мобілізаційного процесу.

Бійка військових ТЦК і медиків в Одесі

11 червня в Одесі між працівниками одного з районних ТЦК та СП й робітниками швидкої сталася сутичка. Медичні бригади на службових автівках приїхали визволяти колег із військомату, які раніше туди прибули для надання медичної допомоги та опинилися у "заручниках". Військові наполягали, що сталася провокація.

Чоловік, одягнений у цивільне, ймовірно, водій швидкої вступив у конфлікт із військовим, а той розпорошив йому в обличчя вміст газового балончика. Тоді водій узяв биту, і вони вдвох із медиком почали бити військового. До них підбігли двоє інших чоловіків у цивільному та почали бити співробітника швидкої. Згодом їх намагалися розборонити поліцейські.

Один із медиків розповів, що у будівлі ТЦК знаходяться кілька його колег, які приїхали до військкомату для надання медичної допомоги, а "вийти вже не змогли".

Чи можуть поліцейські давати повістки?

Голова Національної поліції України Іван Вигівський наприкінці травня заявляв, що поліцейські спільно з представниками ТЦК займаються оповіщенням військовозобов'язаних, але вручати повістки вони поки що не можуть.

Він додав, що участі у здійсненні заходів щодо оповіщення військовозобов'язаних і резервістів спільно з представниками ТЦК та СП раніше не було серед повноважень поліцейських, але тепер з’явилися. Проте безпосередньо врученням повісток працівники поліції не займаються, бо не мають таких прав.

Читайте також:
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств
Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав
Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО
Перші поховання на меморіальному кладовищі можуть розпочатися вже цієї осені Перші поховання на меморіальному кладовищі можуть розпочатися вже цієї осені