USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 8 7 2 0 (+1250)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95

Франція закуповує все більше російського скрапленого газу, – ЗМІ

Лише з початку року Франція заплатила Росії понад 600 мільйонів євро за скраплений природний газ
газ
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

В Європі наростає невдоволення через те, що Франція нарощує обсяги платежів Росії за газ, у той час як президент Еммануель Макрон голосно заявляє про свою підтримку України. Загалом з початку року країна вже сплатила РФ понад 600 мільйонів євро за скраплений природний газ. Про це повідомляє Politico.

Згідно з даними, проаналізованими дослідницьким центром у галузі енергетики та чистого повітря (CREA), у перші три місяці 2024 року постачання скрапленого природного газу з Росії до Франції збільшилися більше ніж у будь-яку іншу країну Європейського Союзу порівняно з минулим роком.

Загалом від початку року Париж заплатив Кремлю за постачання газу понад 600 мільйонів євро, що викликало заклики ЄС до Франції обмежити свої зростаючі закупівлі.

"Не може бути так, що Франція, з одного боку, каже, що ми повинні бути жорсткими з Росією, а з іншого боку – платить їм великі гроші", – сказав дипломат однієї з країн Євросоюзу.

У виданні зазначають, що зростаюча торгівля газом Парижа з Росією відбувається на тлі прагнення Макрона зайняти більш жорстку позицію в підтримці Києва.

Франція наполягає на тому, що її купівля газу необхідна для підтримки постачань у будинки по всій Європі і що вона пов'язана довгостроковою угодою з Росією, з якої юридично складно вийти. Але критики заявили, що Париж міг би зробити більше для скорочення закупівель, стверджуючи, що його бездіяльність частково пов'язана з опором з боку французького енергетичного гіганта TotalEnergies.

На думку журналістів, зростаючий імпорт газу демонструє слабкі зусилля ЄС щодо викорінення доходів Росії від викопного палива, які становлять майже половину бюджету Кремля. Це пов'язано з тим, що Москва знаходить дедалі винахідливіші способи обходу наявних санкцій Європейського Союзу.

Не лише Франція

Франція – не єдина країна, яка продовжує закуповувати російський газ. Згідно з даними видання, щонайменше дев'ять країн ЄС продовжують це робити. Але Париж очолив блок як за абсолютними обсягами імпорту у 2024 році – загалом 1,5 мільйона тонн, так і за зростанням закупівель порівняно з аналогічним періодом минулого року.

У виданні додають, що через декілька місяців після повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році Євросоюз представив план, який має покласти край залежності від імпорту викопних енергоносіїв з Москви до 2027 року.

До сьогодні ЄС скоротив свою залежність від російського газу приблизно на дві третини і наклав повну заборону на імпорт вугілля і нафти морськими шляхами.

Також, за даними видання, доходи Росії від викопного палива складають майже половину бюджету Кремля.

Раніше ми повідомляли, що Європа досі перебуває на газовому гачку Росії. Так, уряди країн Західної Європи прагнули знизити свою енергетичну залежність від Москви після початку повномасштабної війни в Україні, але коли справа доходить до газу, вони дедалі частіше замінюють трубопровідні поставки країни скрапленим природним газом

Крім того, Кремль заманює європейських споживачів знижками. 

Новини за темою: ЄС не бачить потреби продовжувати контракт на транзит російського газу через Україну

Також додамо, що прем'єр-міністр Денис Шмигаль сказав, що Україна не планує переговори з Росією про продовження контракту на транзит її газу до Європи після завершення терміну дії наприкінці 2024 року.

Читайте також:
Ворог залишається активним: Плетенчук розповів про стратегію росіян на Херсонському напрямку Ворог залишається активним: Плетенчук розповів про стратегію росіян на Херсонському напрямку
У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання
Росія будує новий військовий аеродром під Бєлгородом. Він буде за 75 кілометрів від кордону України Росія будує новий військовий аеродром під Бєлгородом. Він буде за 75 кілометрів від кордону України
Макрон думає над впровадженням ядерної зброї Франції в систему захисту Європи від РФ Макрон думає над впровадженням ядерної зброї Франції в систему захисту Європи від РФ