USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Франція надасть Україні літаки Mirage 2000

Бойовий радіус такого літака – 1480 км
Mirage 2000
Mirage 2000
Джерело: відкриті джерела

Україна отримає від Франції літаки Mirage 2000. Про це заявив президент Еммануель Макрон, передає Le Figaro.

Також французський лідер анонсував, що завтра під час його зустрічі з президентом Володимиром Зеленським він збирається розпочати нову співпрацю.

"Франція допомагає українцям протистояти, але ми не хочемо ескалації. Якщо говорити дуже конкретно, то завтра під час моєї зустрічі із Зеленським ми збираємося розпочати нову співпрацю, і ми надамо Mirage 2000 й запропонуємо навчити пілотів", – сказав він.

Що відомо про літаки Mirage 2000?

Це французький багатоцільовий винищувач, який в 1970-х роках розробила фірма Dassault Aviation.

Система керування літаком електродистанційна з чотирикратним дублюванням. Крім того, є аварійний канал, живлення якого здійснюється від окремої акумуляторної батареї. Вона забезпечує достатню стійкість і керованість у всьому діапазоні висот і швидкостей, включаючи польоти на гранично малих висотах і на високих швидкостях, а також в екстремальних умовах на малих швидкостях при великих кутах атаки.

Бойовий радіус – 1480 км.

Дві незалежні гідравлічні системи з робочим тиском 280 Атм забезпечують роботу приводів поверхонь управління, випуск і прибирання шасі і повітряних гальм. Джерелами електроенергії є два генератори змінного струму по 20 кВА і акумуляторна батарею ємністю 40 ампер-годин.

На початку російського вторгнення 2022 року обговорювались варіанти посилення українських Повітряних сил, тоді речник ПС ЗСУ заявив, що Mirage 2000 є застарілим і непотрібним Україні.

Однак 14 січня 2024 року командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук повідомив, що не виключає посилення спроможностей бомбардувальників Су-24М за допомогою Mirage 2000D, а штурмовиків Су-25 – за допомогою A-10 Thunderbolt II. До цього Україна в рамках авіаційної коаліції домовилась про отримання європейських F-16.

Ці літаки можуть стати потенційною заміною для застарілих Су-24М, які мають дуже великий наліт, і дозволити Україні ефективніше використовувати надані союзниками SCALP EG та AASM.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом