USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Фехтувальники, які втекли з РФ через війну в Україні, можуть отримати американське громадянство

З відповідною пропозицією виступив Олімпійський комітет США
фехтувальники
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Російські фехтувальники, які втекли з країни через війну в Україні, мають шанс отримати американське громадянство. Зокрема, Олімпійський та Паралімпійський комітети Сполучених Штатів Америки підтримали надання громадянства трьом російським професійним фехтувальникам, які намагаються потрапити в Олімпійську збірну США. Ці ж спортсмени втекли з Росії, коли почалось повномасштабне вторгнення в Україну.

Як повідомило видання USA Today, російські фехтувальники Костянтин Лоханов, Сергій Біда та Віолетта Біда отримали рекомендаційні листи на отримання громадянства від Олімпійського комітету США та Паралімпійського комітету США. Все це аби взяти участь в Олімпіаді в Парижі 2024 року.

Цю інформацію підтверджує виданню і гендиректор фехтувальної асоціації Сполучних Штатів Америки USA Fencing Філ Ендрюс.

"За відбір на Олімпійські ігри гаряче конкурують, і, звичайно, лише отримання громадянства є нагальним, щоб бути відібраним через рейтингову систему, яка використовується для визначення складу команди США", – йдеться в листі.

У листі гендиректора фехтувальної асоціації до Конгресу мовиться, що "усі троє осіб (російських фехтувальників) пожертвували великою особистою ціною і ризикували своїм життям, щоб мати можливість представляти нашу країну". 

Справа за паперами

Тепер же, розповідає адвокат фехтувальників, щоб російським спортсменам надали поза чергою американське громадянство, Сенат та Палата представників мають ухвалити спеціальний закон про надання їм громадянства, а президент Сполучених Штатів має його підписати.

Крім того, російські фехтувальники підписали документ із засудженням російського вторгнення в Україну, як цього вимагала Фехтувальна асоціація США.

Але.

Як повідомив виданню USA Today директор із комунікацій Фехтувальної асоціації Сполучених Штатів Америки Браян Венделл, надання громадянства не гарантує членство в Олімпійській збірній США.

Про російських фехтувальників

За повідомленням видання "Медіазона", Сергій та Віолетта Біда виїхали з Росії влітку минулого року. На момент виїзду Сергій Біда був офіцером "Росгвардії", а його дружина – співробітницею Міноборони Росії. 

Восени 2023 року на ВВС вийшов фільм "Перебіжчики-олімпійці в США", у якому Сергій та Віолетта Біда відкрито заявили, що "виїхали з Росії через війну".

У грудні 2023 року МВС Росії оголосило їх в розшук.

Костянтин Лоханов розповів американським журналістам, що на момент початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну він лікувався в Німеччині. Після лікарні не повернувся в Росію, натомість виїхав до США. 

"Боротьба" з РФ в спорті

Нині ж Україна займає активну позицію, аби російських спортсменів не допускали до міжнародних змагань, розповідає народний депутат України, заступник голови Комітету ВРУ з питань молоді і спорту Василь Мокан.

"Верховна Рада зверталася до урядів країн, до міжнародних спортивних федерацій, до самого МОК з приводу неприпустимості допуску пропагандистських спортсменів із Росії і Білорусі, поки триває агресія по відношенню до України, поки не виведені з нашої території всі окупаційні війська", – пояснює Мокан.

А виконавчий комітет Міжнародного олімпійського комітету (МОК) в жовтні ухвалив рішення про призупинення членства Олімпійського комітету Росії. Причина – рішення Олімпійського комітету РФ від 5 жовтня приєднати до свого складу регіональні спортивні організації тимчасово окупованих територій Донецької, Херсонської, Луганської та Запорізької областей. Це порушення Олімпійської хартії, оскільки порушує територіальну цілісність Національного олімпійського комітету України, яку визнає Міжнародний олімпійський комітет.

До того ж Росія офіційно не має права брати участь в Олімпійських іграх в Парижі 2024 року. Втім Міжнародний олімпійський комітет напередодні дозволив російським та білоруським спортсменам змагатись під нейтральним прапором або від імені інших країн.

Читайте також:
Усик здобув історичну перемогу, перебоксувавши британця Ф'юрі: як пройшов бій і чого чекати далі? Відео Усик здобув історичну перемогу, перебоксувавши британця Ф'юрі: як пройшов бій і чого чекати далі? Відео
Усик - Ф'юрі: Де дивитися бій за титул абсолютного чемпіона світу і що про нього потрібно знати Усик - Ф'юрі: Де дивитися бій за титул абсолютного чемпіона світу і що про нього потрібно знати
Медіапроєкт Ukraine World News та Sport&Business Club запускають токшоу Sport Business Time Медіапроєкт Ukraine World News та Sport&Business Club запускають токшоу Sport Business Time
Наздоганяти втрачене: 16 травня відбудеться перша конференція зі спортивного маркетингу SBC Summit Ukraine Наздоганяти втрачене: 16 травня відбудеться перша конференція зі спортивного маркетингу SBC Summit Ukraine