USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Емпатійна послуга: Жолнович розповіла про відновлення сімейних стосунків між військовими, які повертаються з фронту

Ця послуга вже працює в Полтавській, Черкаській, Вінницькій області
українці
Українська родина. Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Емпатійна послуга, яку Міністерство соціальної політики України створило минулого року, це відновлення родинних, сімейних стосунків між людьми військовими, що повертаються з фронту, є травмованими та членами їхніх родин, активно працює зараз. Про це заявила під час під час форуму "Україна. Рік 2024" міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

"Уявіть собі двох людей, які прожили абсолютно інші досвіди, в яких абсолютно різні душевні, ментальні і фізичні травми, які повинні заново навчитися приймати один одного на всіх рівнях їхнього співжиття, і які дуже часто взагалі не знають, з яких кроків починати. Тижневе відновлення в санаторіях під супроводом соціальних працівників, психологів, соціальних педагогів дозволяє їм заново відкритися, обговорити свої проблеми, знайти шляхи та рішення, яким чином побудувати родину ззовні", - сказала посадовиця.

Міністерка зазначила, що ця послуга вже працює в Полтавській, Черкаській, Вінницькій області.

"Ми масштабуємо її далі. Що робить міністерство? Ми готові вчити і формувати команди, але оплачують їх з коштів місцевих бюджетів і регіональних бюджетів. Тож ми просимо долучатися до цієї послуги, бо відгуки, які ми отримуємо після проходження цих тижневих реабілітацій, просто не можуть залишати байдужими. Коли тобі 47-річний військовий говорить: "Я вперше відчув, що про мене потурбувалися, вперше відчув, що небайдужий для свого суспільства, що про мої проблеми є з ким поговорити. Коли молода родина, де батько був військовослужбовцем і вже більше не може здійснювати цю роботу, почали заново переосмислювати своє життя і спланували народження ще однієї дитини. Коли деякі родини вперше взагалі за життя відпочивають разом і можуть поговорити про свої стосунки. Все це доводить до мурашок по шкірі, тож я вважаю, що ця послуга має бути масштабованою і доступною для кожного нашого ветерана", - акцентувала Жолнович.

Водночас розповіла й про нову послугу, яка зумовлена викликами війни, - соціальний супровід військових і їхніх родин У місцях безпосередньої дислокації військовослужбовців.

"Отримали величезну кількість: мільйон людей, цивільних абсолютно людей, не готових до війни, які в моменті опинилися в реаліях воєнного часу. Зі зброєю, в абсолютно інших незвичних для себе умовах, до яких вони не завжди були готові і в них в цивільному житті залишилися кредити, аліменти, несплачені інші якісь речі, які треба було полагоджувати. З окопу дуже важко розблоковувати свої картки. І цими речами має хтось опікуватися. Зараз ми розпочали експеримент. Вже два місяці він триває в пʼяти батальйонах. Ми бачимо позитивні відгуки про роботу соціальних працівників. Плануємо розширення до ще восьми, йде відбір навчальних команд", - сказала чиновниця.

Жолнович висловила сподівання, що до кінця року в Україні вже буде таких 35 батальйонів. 

Новини за темою: Реабілітація, гранти для бізнесу та вивчення англійської – у Києві започаткували проєкти підтримки для військовослужбовців

В українській системі охорони здоров'я буде шість монопрофільних реабілітаційних закладів

В українській системі охорони здоров'я будуть функціонувати шість монопрофільних реабілітаційних закладів, які зосереджені на певні види травм. Про це під час форуму "Україна. Рік 2024" заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

За словами посадовця, зокрема, в Клевані Рівненської області зараз функціонує заклад, який спеціалізується на спінальних травмах.

"Після цього будемо рухатися далі, але розуміємо, що ті норми, які працювали до війни, вже не можуть бути актуальними у воєнний час. Тому значно збільшили кількість циклів, які оплачуються за програмою, реабілітаційних циклів, які оплачуються за програмою медичних гарантій. Раніше це було два цикли, сьогодні - вісім. Ми поділили рівні складності для реабілітації на чотири рівні, і за ними йдуть окремі оплати за програмою медичної гарантії. Це наш рух вперед", - зауважив Ляшко.

Читайте також:
Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів
Частковий відступ від дотримання Європейської Конвенції про захист прав і свобод людини: Посадовці прокоментували інформацію Частковий відступ від дотримання Європейської Конвенції про захист прав і свобод людини: Посадовці прокоментували інформацію
Росія будує новий військовий аеродром під Бєлгородом. Він буде за 75 кілометрів від кордону України Росія будує новий військовий аеродром під Бєлгородом. Він буде за 75 кілометрів від кордону України
В окупантів зростає рівень дезертирства. Лише в одному окрузі Росії налічується понад 18 тис. військових-дезертирів В окупантів зростає рівень дезертирства. Лише в одному окрузі Росії налічується понад 18 тис. військових-дезертирів