USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Реабілітація, гранти для бізнесу та вивчення англійської – у Києві започаткували проєкти підтримки для військовослужбовців

У столиці працюють над новими проєктами для ЗСУ
Реабілітація

Ілюстративне фото

Джерело: АрміяInform

Цього року Шевченківська районна державна адміністрація Києва започаткувала проєкти підтримки та реабілітації військових. Йдеться про проєкт на отримання грантів для бізнесу, реабілітаційний проєкт та проєкт з вивчення англійської мови. Докладніше про них в ефірі UWN розповів очільник Шевченківської РДА Олександр Поповцев.

Він зазначив, що цього року адміністрація започаткувала кілька проєктів підтримки військових.

"Перший в Україні офлайн-простір для того, щоб демобілізовані військові могли прийти і отримати консультацію щодо можливості отримання грантів на розвиток свого бізнесу. Цей проєкт ми започаткували разом із Міністерством економіки і станом на сьогодні вже більш ніж п'ятдесят демобілізованих військових отримали консультації про те, як вони можуть отримати додаткові гранти на розвиток свого бізнесу", – сказав Поповцев.

Він також додав, що Шевченківська РДА посприяла для вивчення військовими англійської мови, яка їм знадобиться під час навчань за кордоном.

"Також цього року одне із наших комунальних підприємств, а саме – перші курси іноземних мов залучені до навчання англійської мови наших військових, які потім їдуть за кордон освоювати новітні зв’язки техніки", – зазначив Поповцев.

Крім цього, чиновник додав, що досить важливим питанням є реабілітація військових.

"На базі нашого комунального підприємства "Старт" – це саме велотрек, працює приватний заклад. Ми підписали меморандум про співпрацю і наші військові після операцій отримують безкоштовно там реабілітацію. Цього року вже більше ніж 200 військових безкоштовно пройшли реабілітацію, саме фізичну реабілітацію на базі цього реабілітаційного центру. Також у 2023 році ми почали будівництво районного реабілітаційного центру для осіб з інвалідністю. Там можуть отримувати допомогу дітки до 18 років і дорослі з 18 до 35. Ми плануємо там відкривати відділення реабілітації саме для військових – це буде державна установа в районі щодо реабілітації військових, а також для осіб з інвалідністю", – заявив голова РДА.

І уточнив, що бюджетні кошти на закупівлю дронів або іншого спорядження РДА витрачати не може.

Новини за темою: Україна, ймовірно, не зможе провести новий наступ до 2025 року, – WSJ

Реабілітація військових

Після лікування в госпіталі військовослужбовці стикаються з проблемою відновлення своєї функціональності. Фізична реабілітація військовослужбовців після поранень потребує тривалого часу, який може тривати від одного-двох до п'яти-шести місяців і більше. Таке реабілітаційне лікування спрямоване на відновлення організму після завершення гострого періоду та часто дозволяє уникнути первинної інвалідності чи перешкодити подальшому погіршенню стану. Адже наслідки поранень та тривала прикутість до ліжка з обмеженням рухливості призводять до атрофії та ослаблення м’язів, формуються контрактури, які не дають можливості повноцінно рухатись. Це дуже важливе завдання, без якого неможливе повноцінне повернення військовослужбовця до мирного життя.

Більшість сучасних реабілітаційних центрів для військових створено на базі шпиталів та лікарень. Вони є у Львові, Луцьку, Києві, Черкасах, Миколаєві та інших містах України. Завдяки допомозі експертів та волонтерів з-за кордону, в сучасних центрах встановили новітніші системи реабілітації – ерготерапії (відновлення втрачених рухових навичок у побуті), кінезотерапії (метод лікування рухом та навантаженнями), зали ЛФК з тренажерами та інші.

За постановленням уряду України кожен працюючий українець має право на проходження після стаціонарного лікування оплачуваного курсу реабілітації безкоштовно на базі реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів.

Нагадаємо, після війни волонтерські фонди в Україні створюватимуть дитячі реабілітаційні центри. Про це в інтерв'ю UWN розповіла волонтер фонду "Захист майбутнього", співачка та актриса Алла Мартинюк. 

Читайте також:
У Києві можуть продовжити відключення світла до ранку 17 травня: Дефіцит в енергосистемі – значний У Києві можуть продовжити відключення світла до ранку 17 травня: Дефіцит в енергосистемі – значний
На реконструкцію парку На реконструкцію парку "Наталка" в Києві виділили 20 млн гривень
Нині до київського ТЦК доставили понад дві тисячі ухилянтів Нині до київського ТЦК доставили понад дві тисячі ухилянтів
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки