USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

В українській системі охорони здоров'я буде шість монопрофільних реабілітаційних закладів, – Ляшко

Саме тому значно збільшилося державне замовлення на навчання психологів, психотерапевтів, психіатрів, а також фізичних терапевтів, ерготерапевтів, терапевтів мови і мовлення
Реабілітація

Ілюстративне фото

Джерело: АрміяInform

В українській системі охорони здоров'я будуть функціонувати шість монопрофільних реабілітаційних закладів, які зосереджені на певні види травм. Про це під час форуму "Україна. Рік 2024" заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

За словами посадовця, зокрема, в Клевані Рівненської області зараз функціонує заклад, який спеціалізується на спінальних травмах.

"Після цього будемо рухатися далі, але розуміємо, що ті норми, які працювали до війни, вже не можуть бути актуальними у воєнний час. Тому значно збільшили кількість циклів, які оплачуються за програмою, реабілітаційних циклів, які оплачуються за програмою медичних гарантій. Раніше це було два цикли, сьогодні – вісім. Ми поділили рівні складності для реабілітації на чотири рівні, і за ними йдуть окремі оплати за програмою медичної гарантії. Це наш рух вперед", – зауважив Ляшко.

Міністр додав, що до війни медики робили десь 2 тис. реабілітаційних циклів на день. А нині цифра наближається вже до 9 тисяч.

"Але це ще не кінець і нам є куди розвиватися. Беремо за основу ізраїльську модель, значно її удосконалюючи, й рухаємося вперед, будуючи найкращу систему реабілітації в Європейському регіоні. Але фізичне відновлення не може бути без ментального відновлення. Саме тому і в мультидисциплінарних командах з реабілітації з'явилися психологи. Саме тому значно збільшилося державне замовлення на навчання психологів, психотерапевтів, психіатрів, а також фізичних терапевтів, ерготерапевтів, терапевтів мови і мовлення", – пояснив Ляшко.

Уже 320 тисяч людей у 2023 році скористалося послугами в системі охорони здоров'я з психологічної підтримки.

"Коли розпочалась війна, ми також запитали, чим система охорони здоров'я може допомогти в поверненні психоемоційного стану, впливу на ментальне здоров'я. І зрозуміли всі разом на координаційному центрі, що нам потрібна точка доступу. А цією точкою доступу в перші місяці війни стали наші сімейні лікарі", – підсумував глава МОЗ.

Новини за темою: "Дякую, що бороните Світ!": Борис Джонсон відвідав захисників, які перебувають на лікуванні в реабілітаційному центрі

У Києві започаткували проєкти підтримки для військовослужбовців

Торік Шевченківська районна державна адміністрація Києва започаткувала проєкти підтримки та реабілітації військових. Йдеться про проєкт на отримання грантів для бізнесу, реабілітаційний проєкт та проєкт з вивчення англійської мови.

Докладніше про них в ефірі UWN розповів очільник Шевченківської РДА Олександр Поповцев.

"Перший в Україні офлайн-простір для того, щоб демобілізовані військові могли прийти і отримати консультацію щодо можливості отримання грантів на розвиток свого бізнесу. Цей проєкт ми започаткували разом із Міністерством економіки і станом на сьогодні вже більш ніж п'ятдесят демобілізованих військових отримали консультації про те, як вони можуть отримати додаткові гранти на розвиток свого бізнесу", – сказав Поповцев.

Чиновник також додав, що Шевченківська РДА посприяла для вивчення військовими англійської мови, яка їм знадобиться під час навчань за кордоном.

Нагадаємо, після війни волонтерські фонди в Україні створюватимуть дитячі реабілітаційні центри. Про це в інтерв'ю UWN розповіла волонтер фонду "Захист майбутнього", співачка та актриса Алла Мартинюк. 

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні