USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

"Емоційне оніміння". Чому українці звикають до повітряних тривог, пояснила психологиня

Психологиня Чайка говорить про стан, коли людині "все одно", що з нею відбувається
під час тривоги
Українці під час чергової повітряної тривоги
Джерело: відкриті джерела

Майже два роки українці перебувають у стані постійного стресу. Це виснажує як морально, так і фізично. Іноді люди не реагують на повітряну тривогу через те, що просто не мають на це ресурсу. Психологиня Валентина Чайка в коментарі UWN пояснила процес так званого "емоційного оніміння" та як боротися із таким звиканням.

Експертка зауважує: для того, щоб зрозуміти, чи є у вас це "оніміння" і чи потрібно з ним щось робити, – спершу слід розібратися процесах.

"Емоційне оніміння" – це частина психологічного стану, в якому відсутня емоційна реакція на травмуючу подію. Якщо простими словами – людина не відчуває впливу на свій стан, в якому перебуває в моменті настання "ймовірно впливової" ситуації. Це може бути будь-що, наприклад, повідомлення про звільнення з роботи, втрату матеріального блага, наявність хвороби і так далі. Але це не лише про біль, але й про радісні моменти: підвищення на роботі, народження в родині малюка, подарунок, купівля суттєвих матеріальних благ", – пояснює психологиня.

Водночас Чайка говорить про стан, коли людині "все одно", що з нею відбувається. Чи це добре? Чи це погано?

"Тут і те й інше. Питання в часі і важливості. Скільки це "оніміння" триває і яке ставлення до того "предмету". Якщо тривалість впливає на зменшення якості життя, відчувається відсутність покращувати щось навколо себе, немає планів на майбутнє, розвиток апатії та початкових стадій депресії – тоді варто задуматися. Але якщо це просто таке ставлення (причини можуть  бути різні), але життя проходить повноцінно, то це є норма", – продовжує фахівчиня.

Новини за темою: В Україні стартував цілодобовий онлайн-чат психологічної підтримки для чоловіків

Чому ж українці звикають до повітряних тривог?

"Тому, що це вже не ситуативна історія, а повноцінний досвід (звісно ж, нікому такого "багажу" не потрібно мати). Якщо в нашому житті є разові та короткострокові стресові ситуації, ми на них реагуємо різко, тобто емоційно. Адже психіка сприймає це все як новий досвід. А от якщо це вже тенденція, яка закріплена такими типовими фразами: "Ну лунає тривога, ну і що? У ній є початок і є кінець", "Ой, знову тривога, але нічого страшного ж не відбувається, це просто десь щось там летить", і ще низка подібних самопояснень, то це лише тому, що людина має такий досвід (що нічого від наявності тривоги саме з нею не відбувається)", – зазначає Чайка.

Однак є й інший варіант виникнення відсутності реакції на тривогу – "це людське "вже все одно".

"Є та тривога чи немає, люди живуть тут і тепер – моментом наявності життя або повним апатичним відношенням. І чим же це загрожує? Час покаже, адже будь-який психологічний стан приводить до іншого психологічного стану. "Емоційне оніміння" може навчити, а може дати те розслаблення, якого потребує людина. Варто пам'ятати, що людина звикає до всього, але кожен – у своїй мірі й залежно від кількості досвіду, наявності самоаналізу травмуючої ситуації", – коментує психологиня.

Натомість, за словами експертки, не всі звикли до тривог. Є люди, я їх зустрічаю на своїх консультаціях, які ще досі йдуть в укриття, бояться, плачуть і тривожаться від цього. Але чимало й тих, хто відключив сповіщення відповідного додатку чи повідомлення в соцмережах, нікуди не ховається, стверджуючи: "Скільки вже можна? Що буде, те й буде", – вказує Чайка.

Новини за темою: Як допомогти людині, що пройшла тортури окупантів, – поради психолога

Що робити, якщо ви відчули "емоційне оніміння"?

Психологиня радить дотримуватися нескладних пунктів:

  1. Якомога більше рухайтеся.
  2. Робіть фізичні вправи.
  3. Робіть речі, які вам подобаються.
  4. Намагайтеся нормалізувати свій сон (щонайменше вісім годин здорового сну).
  5. Спілкуйтеся з рідними та друзями.
  6. Додайте до раціону рослинну їжу.
  7. Якщо ж ви розумієте, що не можете впоратися самостійно, зверніться по допомогу до спеціаліста.

Додамо

Раніше ми повідомляли, що в Україні почали формувати групи психологів для роботи з родинами військових і ветеранами. Нині створили нову психосоціальну послугу з формування життєстійкості.

Так, у межах ініціативи формують групи психологів і соціальних працівників, які працюватимуть із родинами військових, ветеранів, людьми з інвалідністю, батьками дітей з інвалідністю та всіма, хто потребуватиме підтримки.

Нова послуга допоможе підтримати та зміцнити психічне здоров’я українців, а також знизить загальний рівень стресу і тривожності. Проєкт охоплює формування навичок першої психологічної допомоги близьким, попередження психологічної травматизації.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат