USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Експрем’єр Великої Британії Девід Кемерон став міністром закордонних справ. Що про це відомо

Кемерон був відсутній на політичній арені понад сім років
Кемерон
Девід Кемерон
Джерело: відкриті джерела

13 листопада колишнього прем'єр-міністра Великої Британії Девіда Кемерона призначили новим міністром закордонних справ королівства. Про це пише BBC.

За інформацією, Кемерону надали шляхетний титул довічного перства (володарям довічного перства надається титул барона і право на місце в Палаті лордів, – ред.), якщо вони мають відповідний вік та громадянство, щоб він міг обійняти посаду у Кабінеті міністрів.

Офіс Сунака повідомив, що король Чарльз III схвалив надання Кемерону місця у Палаті лордів, дозволяючи йому повернутися до уряду, дарма, що експрем'єр не був обраним членом парламенту.

Крім того, у межах перестановок в уряді Ріші Сунака ексглаву МЗС Джеймса Клеверлі призначили міністром внутрішніх справ замість Суелли Бравермен. Останню звільнили з посади після її резонансної статті, у якій вона звинуватила лондонську поліцію в упередженості на користь пропалестинських протестів. До того ж міністр Джессі Норман залишив свою посаду в Міністерстві транспорту. Чиновник каже, що попередив урядових чиновників "кілька місяців тому".

Новини за темою: Британія відправить своїх військових в Україну, але не зараз: Сунак пояснив слова міністра оборони країни

Водночас The Guardian пояснює рішення Сунака повернути Кемерона тим, що, ймовірно, це сподобається поміркованим членам Консервативної партії, які були стурбовані агресивною правою риторикою Браверман у питаннях імміграції, поліції та безпритульних.

Але зазначається, що такий хід справ може розлютити праву частину партії. Особливо з огляду на те, що останньою значущою політичною дією Кемерона було очолення невдалої кампанії за те, щоб залишитися в Євросоюзі.

Також британські ЗМІ називають рішення Ріші Сунака призначити Девіда Кемерона на посаду глави МЗС "несподіваним".

Що варто знати про Кемерона

Кемерон був відсутній на політичній арені понад сім років після того, як у липні 2016 року вслід за референдумом про вихід Великої Британії з ЄС залишив посаду прем’єр-міністра. Політик писав мемуари та займався бізнесом, зокрема у фінансовій компанії Greensill Capital, яка згодом збанкрутувала.

Новопризначений міністр вже прокоментував своє призначення у соцмережі X. Серед викликів, з яким зіткнулася Велика Британія на міжнародній арені, назвав війну в Україні та кризу на Близькому Сході.

"У цей час глибоких глобальних змін для цієї країни як ніколи важливо було підтримати наших союзників, зміцнити наше партнерство і зробити так, щоб наш голос був почутий", – зазначив політик.

Девід Кемерон очолював уряд Великої Британії з 2010-го по 2016 рік, до того як піти у відставку після референдуму про Brexit.

Погляди

Девід Кемерон позиціює себе як поміркованого консерватора та колишнього шанувальника прем'єр-міністерки Маргарет Тетчер. Виступає за максимальну відкритість ринків і вільну торгівлю. У рамках Європейського Союзу Кемерон є противником подальшого розширення та поглиблення євроінтеграції.

Під час виступу у 2011 році чиновник визнав, що політика державного мультикультуралізму у Великій Британії провалилася і мусульманське населення країни має бути краще інтегроване в суспільство. Підтримує суворе обмеження імміграції до країн ЄС.

Новини за темою: Між Британією і Росією існує секретний дипломатичний канал, – Sky News

Кемерон є прихильником надання рівних прав представникам сексуальних меншин. Законопроєкт про одностатеві шлюби ухвалили британські парламентарі за підтримки половини депутатів-консерваторів у 2013 році.

Також Кемерон виступає проти агресивної зовнішньої політики президента Росії Володимира Путіна. У 2008 році під час російсько-грузинської війни закликав запровадити візові санкції проти Росії й призупинити її членство у "Великій вісімці".

У 2014 році Кемерон став одним з ініціаторів санкцій проти Росії, яка напала на Україну та анексувала Крим.

Читайте також:
РФ під керівництвом Путіна готує РФ під керівництвом Путіна готує "фізичні атаки" на Захід, – глава британської спецслужби
"Надзвичайно небезпечний момент", – Кемерон про загострення ситуації на Харківщині
Міноборони Британії оголосило про передачу Україні найбільшого в історії пакета допомоги Міноборони Британії оголосило про передачу Україні найбільшого в історії пакета допомоги
Велика Британія вишле військового аташе РФ за Велика Британія вишле військового аташе РФ за "зловмисну діяльність"