USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 1 0 8 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Експертам МАГАТЕ досі не дали доступу до реакторних залів трьох енергоблоків ЗАЕС

Ситуація залишається дуже нестабільною, кажуть експерти
ЗАЕС_1

ЗАЕС. Архівне фото

Джерело: Уніан

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), які перебувають на окупованій російськими військами Запорізькій атомній електростанції, досі не отримали доступу до реакторних залів енергоблоків № 1, 2 і 6. Це перешкоджає можливості контролювати ситуацію з ядерною безпекою на станції, заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Ґроссі.

За словами гендиректора, після успішної ротації експертів МАГАТЕ напередодні – п’ятнадцятої групи експертів, яка прибула на станцію з часу створення місії МАГАТЕ у вересні 2022 року – нова команда повторила запит на доступ до реакторного залу шостого блоку.

"Дозвіл на такий доступ експертам не дали, заявивши, що реакторний зал "опечатаний". Крім того, адміністрація ЗАЕС повідомила групі, що не відмовляє у доступі, а натомість пропонує отримати доступ до території приблизно через тиждень", - розповів Ґроссі.

Водночас експерти попереджають про деградацію обладнання на ЗАЕС.

"Ці обмеження на своєчасний доступ експертів до ЗАЕС перешкоджають здатності агентства незалежно й ефективно оцінювати ситуацію з безпекою і захищеністю. Ситуація залишається дуже нестабільною, і я повторюю своє прохання про безперешкодний доступ", – зауважив гендиректор МАГАТЕ.

Раніше

На початку січня цього року експертів агентства вперше не допустили до реакторної зали енергоблока, який перебував у холодній зупинці. Тут знаходиться активна зона реактора і відпрацьоване паливо.

Крім того, й обмежили доступ до деяких частин машинних залів ЗАЕС, зокрема до приміщень №3, 4 і 6 реакторів. Також експерти МАГАТЕ все ще очікують запланованого на 19 грудня минулого року доступу на дахи реакторів, чого не відбулося через заявлені міркування безпеки.

Новини за темою: Росіяни висунули нову вимогу до українців на ЗАЕС: ГУР МОУ розповіло деталі

Нагадаємо, під час 67-ї сесії Генеральної конференції Міжнародного агентства з атомної енергії 69 країн підтримали резолюцію щодо ядерної безпеки в Україні. У ній ідеться, що Запорізька атомна електростанція негайно має перейти під контроль України.

Ризик теракту на Запорізькій атомній станції залишається, доки там перебувають російські військові. Про це сказав в ефірі телемарафону представник Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України Андрій Юсов.

Нагадаємо

Запорізька АЕС перебуває під контролем російських окупантів з березня 2022 року. З того часу через російські навмисні обстріли АЕС залишилася фактично відрізаною від енергомережі, тому майже всі реактори були переведені у режим "холодного зупину".

Однак при цьому в режимі "гарячого зупину" перебував п'ятий енергоблок, який підтримував життєдіяльність станції.

Читайте також:
ЗСУ збили над Донеччиною російський Су-25 ЗСУ збили над Донеччиною російський Су-25
Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО
"Коли ми говоримо "Харків" - це, передусім, буде далекобійна зброя", - Зеленський
У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський