USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Економічні збитки від землетрусів у Туреччині оцінюють у 84 млрд доларів

Збитки, завдані інфраструктурі Туреччини, включаючи дороги та електромережі, а також лікарням та школам, можуть призвести до того, що дефіцит бюджету країни цього року перевищить 5,4% ВВП
Землетрус в Туреччині

Землетрус в Туреччині 06.02.2023

Джерело: відкриті джерела

Два сильні землетруси у Туреччині, які забрали життя понад 24 тис. людей, призведуть до втрат для національної економіки в розмірі понад 84 мільярди доларів, або близько 10% ВВП, за оцінками бізнес-групи, повідомляє Bloomberg.

За прогнозами Турецької конфедерації підприємництва та бізнесу, землетруси силою 7,7 та 7,6 бала, що сталися 6 лютого, завдали збитків житловим будинкам на суму близько 70,8 млрд доларів та ще 10,4 млрд доларів втрати національного доходу.

Група, широко відома як Turkonfed, заявила, що втрати робочої сили обійдуться економіці Туреччини у 2,9 мільярда доларів. Землетруси серйозно торкнулися 10 провінцій та 13,5 млн осіб на південному сході країни, а також у сусідній Сирії.

Розрахунки Turkonfed були засновані на землетрусах 1999 року неподалік Стамбула, внаслідок яких загинуло близько 18 тис. осіб. Втрати внаслідок останнього спустошення набагато перевищили втрати від землетрусу 1999 року, і тисячі людей вважаються зниклими безвісти.

Ця оцінка також більша, ніж досі підрахували інші економісти, хоча багато хто, у тому числі Barclays Plc, наголосив, що ще дуже рано оцінювати повний вплив.

Згідно зі звітом, збитки, завдані інфраструктурі Туреччини, включаючи дороги та електромережі, а також лікарням та школам, можуть призвести до того, що дефіцит бюджету країни цього року перевищить 5,4% ВВП порівняно з офіційним прогнозом у 3,5%.

Початкові розрахунки Bloomberg Economics показали, що витрати, пов'язані зі стихійним лихом, включаючи зусилля щодо відновлення, можуть становити близько 5,5% ВВП.

Президент Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що його уряд завершить будівництво житла протягом року, і спочатку на допомогу при стихійних лихах було виділено близько 100 мільярдів лір (5,3 мільярда доларів).

Читайте також:
Туреччина подала заявку на вступ до БРІКС Туреччина подала заявку на вступ до БРІКС
На турецькому кордоні вилучили десятки екзотичних тварин, яких намагалися незаконно ввезти На турецькому кордоні вилучили десятки екзотичних тварин, яких намагалися незаконно ввезти
РФ, попри санкції, отримала понад 2 млрд євро та доларів РФ, попри санкції, отримала понад 2 млрд євро та доларів
Туреччина відновила доступ до Instagram Туреччина відновила доступ до Instagram