USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

РФ, попри санкції, отримала понад 2 млрд євро та доларів

Гроші зокрема надавали Росії ОАЕ та Туреччина
долари і євро
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

З моменту, коли Сполучені Штати Америки та Європейський Союз заборонили експорт своїх банкнот до РФ (з березня 2022 року), держава-агресорка отримала від Об'єднаних Арабських Еміратів та Туреччини понад 2 млрд у доларах та євро. Про це пише Reuters.

А ще країна походження більш ніж половини загальної суми не була вказана в документах. Видання зазначає, що саме ОАЕ та Туреччина не запровадили обмежень на торгівлю з Росією.

Для порівняння, у період з листопада 2021-го по лютий 2022 року в Росію було ввезено банкнот доларів і євро на суму 18,9 млрд доларів, тоді як за попередні чотири місяці – лише 17 млн доларів. А з лютого 2022-го до кінця 2023 року з Росії було вивезено лише 98 млн у доларах і євро.

Найбільшим декларантом іноземної валюти була компанія "Аеро-Трейд", яка пропонує послуги безмитної торгівлі в аеропортах і на борту літаків.  За цей період вона задекларувала близько 1,5 млрд доларів. Ще понад чверть з 2,27 млрд доларів банкнот було імпортовано банками, більша частина з них – в оплату за дорогоцінні метали.

Передісторія

2 березня 2022 року ЄС заборонив продавати, надавати, транспортувати або експортувати банкноти номіналом євро до Росії або будь-якій юридичній чи фізичній особі чи установі у РФ, в тому числі уряду та Центральному банку Росії, а також для використання у РФ.

А 11 березня 2022 року президент Джо Байден підписав указ про запровадження додаткових обмежень щодо Росії, яким передбачена заборона на експорт, реекспорт, продаж або постачання зі США банкнот американських доларів владі РФ або будь-якій людині, яка перебуває в Росії. Обмеження поширюються у тому числі на американських громадян та американські компанії в інших країнах.

Додамо, у 2023 році, попри санкції, статки найбагатших олігархів Росії збільшилися на 38,575 млрд доларів.

Читайте також:
Найбільший ризик масових протестів серед найрозвиненіших країн спостерігається в Туреччині, РФ і США, – Bloomberg Найбільший ризик масових протестів серед найрозвиненіших країн спостерігається в Туреччині, РФ і США, – Bloomberg
Нардеп-держзрадник Андрій Деркач став сенатором Астраханської області РФ Нардеп-держзрадник Андрій Деркач став сенатором Астраханської області РФ
Трамп заявив, що врегулює війну в Україні за допомогою сили і мудрості Трамп заявив, що врегулює війну в Україні за допомогою сили і мудрості
За тиждень РФ застосувала по Україні понад 800 КАБів і майже 300 дронів, – Зеленський За тиждень РФ застосувала по Україні понад 800 КАБів і майже 300 дронів, – Зеленський