USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Рада відкрила декларації, але не всі: Чиї дані приховають?

Декларації військовослужбовців, діяльність яких пов'язана з безпосередньою небезпекою для їх життя і здоров'я, будуть закритими
е-декларація
Джерело: відкриті джерела

В Україні відновили обов'язок чиновників подавати електронні декларації, але громадяни не матимуть доступу до всіх документів посадових осіб. Про це пише "РБК-Україна" з посиланням на представника президента у ВР, члена комітету парламенту з питань безпеки і оборони Федора Веніславського.

"Мова йшла про те, що президент наполіг, аби всі декларації високопосадовців, народних депутатів, керівників центрального органу виконавчої влади, керівників сектора безпеки й оборони й інших тих посадових осіб, діяльність яких пов'язана з підвищеними ризиками, були у відкритому доступі", – цитують його у виданні.

Так, парламент підтримав ці ініціативи, але з урахуванням того, що Україна перебуває в стані війни, йдеться у повідомленні.

"Таким чином, декларації військовослужбовців, діяльність яких пов'язана з безпосередньою небезпекою для їх життя і здоров'я, будуть закритими. Але у всіх державних посадовців цілодобово буде відкритий доступ до їхніх декларацій", – уточнив Веніславський.

Зазначається, що окрім цього є певні обмеження щодо тих осіб, які перебувають на тимчасово окупованих територіях.

"Представники органів держвлади, місцевого самоврядування – на них також не будуть поширюватися вимога щодо відкриття цілодобового доступу до цих декларацій. Оскільки це також пов'язано з їх безпекою", – додав Веніславський.

Які зміни відбулися в декларуванні з початком повномасштабного вторгнення?

Нагадаємо, що з початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну і введення в країні воєнного стану з українських посадовців тимчасово зняли обов'язок декларувати статки.

Вже 22 лютого 2023 року президент Володимир Зеленський схвалив петицію, яка вимагає відновити обов'язок депутатів та інших посадовців декларувати свої статки.

Що було далі?

Наприкінці липня ми повідомляли, що Верховна Рада підтримала законопроєкт про повернення е-декларування. "За" проголосували 299 нардепів.

Документ передбачає, що особи, які у 2022–2023 роках не подавали е-декларації, повинні подати їх протягом 90 календарних днів після набрання чинності закону.

Згодом з’явилася інформація, що ВР пропонує змінити правила декларування та закрити відомості, що можуть нести загрозу життю і здоров’ю наших військових.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот В Україні закрились понад 20% новостворених торік ФОПів, – Опендатабот