USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Дуда призначив Моравецького прем’єром і прийняв присягу у нового уряду

Дуда висловив задоволення з приводу того, що значну частину посад в уряді займатимуть жінки і загалом до нього входять молоді люди
Польща
Джерело: відкриті джерела

У Варшаві сьогодні пройшла церемонія приведення до присяги нових міністрів уряду Польщі на чолі з прем'єром Матеушем Моравецьким. Урочистості відбулися в президентському палаці, пише Polsat News.

Так, під час церемонії президент Анджей Дуда призначив Матеуша Моравецького прем'єром. Також глава держави прийняв присягу у нового складу Ради міністрів.

"Ми виконуємо політичний та історичний конституційний звичай, призначаючи уряд після виборів, який формується кандидатом політичного табору, що переміг на виборах. Я знаю більшість з вас, але не як міністрів, а як експертів. Як людей, які досі працювали в другій лінії, предметно, виконуючи покладені на них завдання, а сьогодні ви берете на себе окрім предметної сфери також надзвичайно відповідальні політичні функції управління польськими справами", – заявив президент Анджей Дуда після складання присяги уряду.

Він зізнався, що його тішить "велика кількість жінок" у новому уряді. Глава держави додав, що раніше дуже часто можна було почути, що в багатьох місцях не вистачає жінок на відповідальних посадах. Нині ця ситуація змінилась.

Президент Польщі також зазначив, що новий кабінет Моравецького дуже молодий.

"Я задоволений цим. Це добре. Це час великих викликів, на які повинні відповідати енергійні люди, які не бояться приймати виклики. Ви всі маєте досвід і навички", – сказав він.

Хто отримав посади в Раді міністрів?

У новому уряді свою посаду збереже міністр національної оборони Маріуш Блащак. Натомість Марлена Мальонг, яка була міністром соціальної політики, стане міністром розвитку і технологій, а нинішній міністр з європейських справ в Раді міністрів Шимон Шинковський вел Сеньк очолить МЗС.

На чолі ряду міністерств стануть нинішні заступники міністрів. Зокрема, міністром внутрішніх справ і адміністрації буде Павел Шефернакер, міністром юстиції – Марцін Вархол. Решта складу Ради міністрів – це нові політики, які раніше обіймали різні посади у польській адміністрації.

Тепер Моравецький матиме два тижні на те, щоб отримати у Сеймі вотум довіри для нового уряду.

Вибори в Польщі

Парламентські вибори у Польщі відбулися 15 жовтня. За їх результатами визначили 460 членів Сейму (нижня палата) та 100 сенаторів (верхня палата).

За підсумками виборів опозиція отримала більшість: "Громадянська платформа" під керівництвом колишнього президента Європейської ради Дональда Туска набрала 30,70% голосів за рекордної явки. Альянс "Третій шлях" отримав 14,40%, а Ліва партія – 8,6%.

Президент Анджей Дуда дав правлячій націоналістичній партії "Право і справедливість" перший шанс сформувати уряд. Але ПіС не має більшості, а оскільки всі інші партії виключили співпрацю з нею, її завдання здається практично нездійсненним.

Вже на початку листопада стало відомо, що проєвропейські опозиційні партії Польщі досягли угоди про коаліцію. Це робить їх на крок ближчими до приходу до влади після того, як вони отримали сукупну більшість у парламенті після виборів 15 жовтня. 

Нагадаємо, під час виборів у Польщі 15 жовтня польський політолог і журналіст Марек Сієрант заявив, що на цих парламентських виборах поляки дуже змобілізовані. Передусім це електорат опозиції. 

Теги: Польща
Читайте також:
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України
Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном