USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

За минулий рік в Харкові відновили 200 будинків, – Терехов

Загалом, щоб усе відновити в Харкові, потрібно 9,5 мільярда доларів
Харків_2
Джерело: відкриті джерела

В Харкові після обстрілів російських військових вже відновили 200 будинків. Їх відбудували протягом минулого року, повідомив мер міста Ігор Терехов.

"За минулий рік відновили 200 будинків. Я наполягаю, що Україну треба відновлювати негайно – не чекаючи, поки війна закінчиться і ми переможемо. Ми не сидимо склавши руки, бо працюємо над генпланом Харкова разом із Норманом Фостером", – заявив Терехов. 

Нині очільник міста зустрічається з азербайджанськими, американськими інвесторами, Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР). Також з інвестиційними банками щодо будівництва метро, транспортних проєктів, відновлення житла.

"Треба бути готовими, щоб заходили інвестори і вкладали кошти в нові підприємства, де працюватимуть люди. У Харкові розвинені індустріальні, наукові, IT-сектори. Я хочу, щоб вони працювали, щоб до міста поверталися студенти. Багатьом приватним інвесторам цікаво вкладати кошти в Харків. Але неможливо повернути повноцінне життя в місто, якщо не відкриті школи і дитячі садки. Ми цьому приділяємо увагу, і на цьому етапі потрібна проєктна документація, бомбосховища. Важливо, щоб ми були готові, з проєктами і бізнес-планами, коли закінчиться війна", – додав він.

На відновлення Харкова знадобиться щонайменше 9,5 млрд доларів

На відновлення Харкова потрібно щонайменше 9,5 мільярдів доларів, сказав мер Ігор Терехов.

"За нашими приблизними розрахунками, щоб усе відновити, потрібно 9,5 мільярда доларів. Ясна річ, що Україна не може дозволити собі виділити такі кошти, я вже не кажу про бюджет Харкова. Тому залучатимемо кошти фінансових інституцій, різноманітних фондів, приватних інвесторів", – повідомив він.

Новини за темою: Відбудова Київщини: Як змінюються райони, які перебували під окупацією РФ

Втім, ця сума коштів не є остаточною, оскільки наразі тривають обстріли і неможливо остаточно порахувати всі збитки, які Харків отримав від Російської Федерації. 

Новини за темою: "Найскладніше – це не сам виїзд на місце обстрілу…". Історія харківського рятувальника Олександра

Додамо: загалом, за прогнозами Світового банку, повоєнна відбудова України коштуватиме близько 500–600 млрд євро. Лише збитки медичної системи України, спричинені російською агресією, Світовий банк та Всесвітня організація охорони здоров’я оцінюють у 26 млрд доларів. Разом з тим в Україні вже відзначили, що після закінчення війни країна не зможе відбудувати деякі населені пункти, оскільки росіяни зруйнували їх вщент

Читайте також:
Заборона на консульські послуги суперечить Конституції, – В'ятрович Заборона на консульські послуги суперечить Конституції, – В'ятрович
Роботодавець може звільнити працівника за колабораціонізм: Рада ухвалила закон Роботодавець може звільнити працівника за колабораціонізм: Рада ухвалила закон
Окупанти, ймовірно, прорвалися в Очеретине: Чим це загрожує Окупанти, ймовірно, прорвалися в Очеретине: Чим це загрожує
У РФ побільшало танків-сараїв: Помічені нові версії. Фото У РФ побільшало танків-сараїв: Помічені нові версії. Фото