USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Допомогли ФСБ взяти під контроль майже весь інтернет-трафік в т. о. Донецьку: Ділків затримала СБУ

Засновником компанії є колишній співробітник радянського КДБ
ділки_1
Затримані ділки
Джерело: СБУ

Кіберфахівці Служби безпеки України затримали у Києві керівників підконтрольного ФСБ РФ інтернет-провайдера з тимчасово окупованого Донецька. Зловмисники співпрацюють з агресором на тимчасово захопленій частині України, але намагалися "легалізуватися" у столиці України, розповіли в пресслужбі СБУ.

За даними слідства, інтернет-провайдер ділків забезпечує зв’язком штаби російських військ, місцеву окупаційну адміністрацію РФ і так званий "силовий блок" терористичної організації "ДНР".

"Також фігуранти допомогли ФСБ взяти під контроль значну частину інтернет-трафіку в тимчасово окупованому Донецьку. Зокрема на серверах провайдера встановили спеціалізоване обладнання російської спецслужби, яке дозволяє моніторити всі інтернет-дії мирного населення регіону. Насамперед загарбники задіяли апаратно-програмний комплекс для контролю за трафіками інтернет-з’єднань та ідентифікації користувачів ", – розповіли правоохоронці.

Одержані відомості ФСБ використовує для вербування мешканців регіону та їхнього подальшого залучення до розвідувально-підривної діяльності проти України. Як встановило розслідування, засновником компанії є колишній співробітник радянського КДБ. Ще до початку повномасштабного вторгнення він разом зі своїм підлеглим переїхав з Донеччини до Києва.

"Перебуваючи в столиці, ділки дистанційно управляли інтернет-провайдером, який переоформили за російським законодавством і отримали ліцензію Роскомнагляду. Також за вказівкою фігурантів менеджмент їхніх компаній на т. о. частині Східного регіону регулярно сплачує до окупаційного бюджету РФ "податки й збори", – додали силовики.

Новини за темою: Шпигував для Росії під виглядом журналіста: Ворожий поплічник отримав 12 років тюрми

Під час обшуків у помешканнях фігурантів у Києві виявили:

  • комп’ютери;
  • мобільні телефони;
  • флеш-носії пам’яті;
  • документи та чорнові записи із доказами незаконної діяльності;
  • ⁠готівку в різних валютах на суму 120 тис. доларів.

Наразі слідчі повідомили затриманим про підозру. Зловмисники перебувають під вартою – їм загрожує до 15 років тюрми.

Триває слідство для встановлення всіх обставин злочину та притягнення до відповідальності осіб, які переховуються від правосуддя на тимчасово окупованій території нашої держави.

Найчастіше в Україні шукають колаборантів, крадіїв і шахраїв

Понад сім тисяч осіб подали в розшук торік, за даними Міністерства внутрішніх справ. Найчастіше у розшук потрапляють через колабораціонізм, крадіжки та шахрайство, а більшість розшукуваних – віком від 24 до 45 років, повідомили аналітики порталу Опендатабот.

За даними порталу, 7 тис. 422 людини подали в розшук у 2023 році в Україні. Це найбільша кількість за останні п’ять років та на 40% більше, ніж у 2021 році. Напередодні повномасштабної війни у розшук подали 5 тис. 269 осіб за рік.

"Найчастіше у розшук у 2023 році потрапляли через колабораціонізм – 21,7%. У топі причин, через які людину можуть внести у розшук, також крадіжки – 18,2%, державна зрада – 5,3% та шахрайство – 4,8%", – йдеться у дописі.

Читайте також:
Синя гілка метро в столиці запрацює у вересні, – Кличко Синя гілка метро в столиці запрацює у вересні, – Кличко
Знесення садиби Зеленських: Співвласнику будівлі обрали запобіжний захід Знесення садиби Зеленських: Співвласнику будівлі обрали запобіжний захід
Підтоплення синьої гілки метро у Києві: Прокуратура повідомила про підозру двом посадовцям Підтоплення синьої гілки метро у Києві: Прокуратура повідомила про підозру двом посадовцям
Представник власника знесеної садиби Зеленських у Києві заявив про готовність відновити будівлю Представник власника знесеної садиби Зеленських у Києві заявив про готовність відновити будівлю