USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 8 2 2 9 0 (+1260)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

До 2050 року рівень народжуваності у світі стрімко впаде, – прогнози дослідників

Стосовно України, то показники народжуваності почали падати з 2013 року, а велика війна пришвидшила цей процес
дитина немовля
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Рівень народжуваності майже в усіх країнах буде занадто низьким, щоб підтримувати рівень населення до кінця століття. Ця тенденція призведе до поділу на "бебібум" і "бебібуст", а до 2050 року рівень народжуваності буде нижчим від рівня відтворення населення – складатиме 76%. Про це свідчать дані дослідження, опублікованого в The Lancet, пише Reuters.

За словами старшої дослідниці Стайн Еміль Воллсет з Інституту показників здоров’я і оцінювання (IHME) в Університеті Вашингтона в Сіетлі, прогнози базуються на опитуваннях, переписах та інших джерелах даних, зібраних з 1950-го по 2021 рік у межах дослідження глобального тягаря хвороб, травм і факторів ризику.

"До кінця століття понад три чверті немовлят буде в країнах з низьким і нижчим середнім доходом, причому більша частина дітей народжуватиметься в країнах Африки на південь від Сахари. А глобальний коефіцієнт народжуваності – середня кількість народжених на одну жінку – впав приблизно з 5 дітей у 1950 році до 2,2 – у 2021-му. До 2021 року 110 країн і територій (54%) мали показники нижчі за рівень відтворення населення в 2,1 дитини на жінку", – каже науковиця.

Водночас дослідники вказують на особливо тривожну тенденцію для таких країн, як Південна Корея та Сербія, де коефіцієнт народжуваності становить менш як 1,1 дитини на кожну жінку. А це наражає на проблеми, пов’язані зі зменшенням робочої сили.

"Тому багато боротимуться з тим, як підтримати наймолодше зростаюче населення на планеті в деяких з найбільш політично та економічно нестабільних, спекотних і напружених місць на землі", – додала Воллсет.

Новини за темою: В Україні фіксують скорочення народжуваності: Торік на світ з’явилося майже на третину менше малюків, ніж до повномасштабного вторгнення

Показники народжуваності в Україні падають

Що ж до України, то починаючи з 2013 року падають показники народжуваності. Це приблизно становить 7% в рік. А повномасштабне вторгнення Росії призвело до ще більшої кризи.

За даними МОЗ, у 2023 році в середньому щомісяця в Україні народжувалося близько 16 тис. 100 дітей. Тоді як до великої війни кількість немовлят коливалася в межах 21 тис. – 23 тис. на місяць.

У Національній службі здоров'я України зазначили, що торік в країні зафіксували 176 тис. 981 проведення пологів, до електронної системи охорони здоровʼя внесли дані про 178 тис. 128 дітей. 

Теги: діти
Читайте також:
На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду
Хотіла відкрити бізнес: У Дніпрі 19-річна жінка намагалася продати свого сина за мільйон гривень Хотіла відкрити бізнес: У Дніпрі 19-річна жінка намагалася продати свого сина за мільйон гривень
Україна розслідує майже чотири тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, – Лубінець Україна розслідує майже чотири тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, – Лубінець
У Німеччині знайшли понад 160 українських дітей, яких депортували до РФ У Німеччині знайшли понад 160 українських дітей, яких депортували до РФ