USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Щасливе літо: Хто може безоплатно оздоровитися у дитячому центрі "Артек" та що потрібно робити?

Цьогоріч ще більше категорій дітей можуть отримати безоплатні путівки до дитячого центру
дитячий табір
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Щороку українські діти, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, мають можливість отримати послуги з оздоровлення за рахунок коштів державного бюджету. А от цьогоріч ще більше категорій дітей можуть отримати безоплатні путівки до дитячого центру "Артек", який розташований на двох локаціях – у Києві та на Закарпатті.

Хто може отримати? Що потрібно? Як скористатися послугою? Відповіді на ці та інші питання зібрали в нашому матеріалі.

Які категорії дітей можуть отримати безоплатні путівки до дитячого центру?

Безоплатні путівки надаються таким категоріям дітей:

  • діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування
  • рідні діти батьків-вихователів або прийомних батьків, які проживають в одній прийомній сім'ї чи дитячому будинку сімейного типу
  • діти з малозабезпечених сімей
  • діти, один з батьків яких загинув, пропав безвісти або помер від поранення, контузії, каліцтва чи захворювання, отриманого в зоні проведення АТО, здійснення заходів національної безпеки і оборони, відсічі і стримування російської збройної агресії в Донецькій та Луганській областях, зоні бойових дій.

Нині ж, у 2024 році, до цього переліку додалися ще три категорії дітей, які мають право на безоплатну путівку. Зокрема це:

  • діти учасників бойових дій, зокрема і добровольців
  • діти загиблих (померлих) захисників та захисниць України
  • діти, зареєстровані як внутрішньо переміщені особи (ВПО), які отримують допомогу на проживання ВПО

Яка вартість?

Для перелічених вище категорій путівка в "Артек" безплатна.

Куди звертатись?

Щоб подати заяву на безоплатне оздоровлення дитини, звертайтесь до органів соціального захисту обласних військових адміністрацій.

Які документи потрібно?

Документи, що необхідно надати для отримання послуги:

  • Копія документа, що посвідчує особу
  • Копія довідки про призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям (для дітей із малозабезпечених сімей)
  • Копія документа, що підтверджує належність дитини до певної категорії (для дітей з інвалідністю, здатних до самообслуговування; дітей, одному з батьків яких встановлено інвалідність I або II групи; дітей, які постраждали внаслідок стихійного лиха, техногенних аварій, катастроф; дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; дітей, батьки яких загинули від нещасних випадків на виробництві; дітей, один із батьків яких загинув (пропав безвісти) у районі проведення антитерористичних операцій; дітей, які проживають у населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення; дітей, взятих на облік службами у справах дітей як таких, що перебувають у складних життєвих обставинах)
  • Копія посвідчення дитини з багатодітної сім'ї або довідка про склад сім'ї (для дітей із багатодітних сімей)
  • Копія розпорядження про створення дитячого будинку сімейного типу або прийомної сім' ї (для рідних дітей батьків-вихователів або прийомних батьків, які проживають в одному дитячому будинку сімейного типу або в одній прийомній сім'ї)

Діти і реалії сьогодення

На жаль, нині під час повномасштабної війни в Україні психологічна травматизація громадян підвищилася в рази. Особливо це стосується дітей, а насамперед – внутрішньо-переміщених осіб, які переїхали з гарячих точок, зазначила в ексклюзивному коментарі UWN провідний судовий експерт, психолог Полтавського відділення Національного наукового центру "Інститут судових експертиз ім. М. С. Бокаріуса" Тетяна Єгорова.

Вона каже, що загалом всі діти в Україні травмовані навіть постійними повітряними тривогами. Адже не можуть повноцінно навчатися в школі, займатися в садочку. Окрема є категорія з травмами тих неповнолітніх, хто виїхав через війну за кордон.

Читайте також:
Скандал на Полтавщині: Батьків юнаків, які зґвалтували палицею 12-річного хлопчика, покарали 850 грн штрафу Скандал на Полтавщині: Батьків юнаків, які зґвалтували палицею 12-річного хлопчика, покарали 850 грн штрафу
В Україні побільшало кримінальних проваджень за порнографію: Кожна друга справа – про дитячий порноконтент В Україні побільшало кримінальних проваджень за порнографію: Кожна друга справа – про дитячий порноконтент
Російська армія вдарила по дитячому кафе в Запорізькій області, є поранені діти Російська армія вдарила по дитячому кафе в Запорізькій області, є поранені діти
В Іспанії зловмисник у масці напав на 11-річного хлопчика під час гри у футбол і вбив його В Іспанії зловмисник у масці напав на 11-річного хлопчика під час гри у футбол і вбив його